Bakonyi betyárleves

Egy igazi magyaros leves, a bakonyi betyárleves mely sertéshússal, szalonnával és fűszerpaprikával önmagában is nagyon tápláló fogás. A különféle zöldség és gomba hozzáadása megspékelve csipetkével egyedi ízvilágot kölcsönöz ennek a fenséges ételnek.
Hozzávalók: (6 személyre)

  • 1 evĹ‘kanál sertĂ©szsĂ­r
  • 60 g szalonna (fĂĽstölt)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 teáskanál sĂł
  • 4 csipet Ĺ‘rölt fehĂ©rbors
  • 50 dkg sertĂ©scomb
  • 1 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 2 evĹ‘kanál fűszerpaprika
  • 3 dl vĂ­z (hideg)
  • 25 dkg sárgarĂ©pa
  • 15 dkg petrezselyemgyökĂ©r
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1,7 l vĂ­z
  • 1 pohár tejföl (20%-os)
  • 1 pĂşpozott evĹ‘kanál bĂşzaliszt (BL55)
  • 1 csokor kapor (friss)

Csipetkéhez:

  • 100 g bĂşzaliszt (BL55)
  • 1 db tojás
  • 2 csipet sĂł

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  2. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek.
  4. Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 1 pohár hideg vízzel.
  5. Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga- és fehérrépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet. 
  6. Felöntjük ezután kb. másfél liter vízzel.
  7. A csipetkéhez összegyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre „csipkedjük”. A levesbe tesszük, majd addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.
  8. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből. Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk. 
  9.  Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.
  10. Önállóan esetleg finom friss kenyérrel, pogácsával vagy lángossal fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 299