Bakonyi betyárleves
Egy igazi magyaros leves, a bakonyi betyárleves mely sertĂ©shĂşssal, szalonnával Ă©s fűszerpaprikával önmagában is nagyon táplálĂł fogás. A kĂĽlönfĂ©le zöldsĂ©g Ă©s gomba hozzáadása megspĂ©kelve csipetkĂ©vel egyedi Ăzvilágot kölcsönöz ennek a fensĂ©ges Ă©telnek.
Hozzávalók: (6 személyre)
- 1 evĹ‘kanál sertĂ©szsĂr
- 60 g szalonna (füstölt)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 teáskanál só
- 4 csipet őrölt fehérbors
- 50 dkg sertéscomb
- 1 db paradicsom
- 1 db TV paprika
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 3 dl vĂz (hideg)
- 25 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1,7 l vĂz
- 1 pohár tejföl (20%-os)
- 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
- 1 csokor kapor (friss)
Csipetkéhez:
- 100 g bĂşzaliszt (BL55)
- 1 db tojás
- 2 csipet sĂł
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 60 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A zsĂron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszĂĽk az aprĂł kockára vágott vöröshagymát. ĂŤzlĂ©s szerint sĂłzzuk, borsozzuk.
- BeletesszĂĽk a falatnyi kockára vágott sertĂ©s hĂşst, majd fehĂ©redĂ©sig pirĂtjuk.
- Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát Ă©s paradicsomot, majd addig pirĂtjuk amĂg levet nem eresztenek.
- Az edĂ©nyt lehĂşzzuk a tűzrĹ‘l, a leves alapot megszĂłrjuk pirospaprikával, majd felöntjĂĽk 1 pohár hideg vĂzzel.
- Az edĂ©nyt visszatesszĂĽk a tűzre, majd beletesszĂĽk a karikára vágott sárga- Ă©s fehĂ©rrĂ©pát. Alaposan összekeverjĂĽk, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát Ă©s a csokor petrezselymet.Â
- FelöntjĂĽk ezután kb. másfĂ©l liter vĂzzel.
- A csipetkĂ©hez összegyĂşrjuk a tojást a liszttel Ă©s a sĂłval, majd enyhĂ©n lisztezett felĂĽletre „csipkedjĂĽk”. A levesbe tesszĂĽk, majd addig fĹ‘zzĂĽk, amĂg fel nem jön a tetejĂ©re.
- A tejfölben csomĂłmentesre keverjĂĽk a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levĂ©bĹ‘l. Alaposan összekeverjĂĽk, majd a leveshez adjuk.Â
-  Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.
- Önállóan esetleg finom friss kenyérrel, pogácsával vagy lángossal fogyaszthatjuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
299