Bakonyi betyárleves

      Bakonyi betyárleves recept

      Egy igazi magyaros leves, a bakonyi betyárleves mely sertéshússal, szalonnával és fűszerpaprikával önmagában is nagyon tápláló fogás. A különféle zöldség és gomba hozzáadása megspékelve csipetkével egyedi ízvilágot kölcsönöz ennek a fenséges ételnek.
      Hozzávalók: (6 személyre)

      • 1 evőkanál sertészsír
      • 60 g szalonna (füstölt)
      • 1 nagy fej vöröshagyma
      • 4 teáskanál só
      • 4 csipet őrölt fehérbors
      • 50 dkg sertéscomb
      • 1 db paradicsom
      • 1 db TV paprika
      • 2 evőkanál fűszerpaprika
      • 3 dl víz (hideg)
      • 25 dkg sárgarépa
      • 15 dkg petrezselyemgyökér
      • 20 dkg csiperkegomba
      • 1 csokor petrezselyemzöld
      • 1,7 l víz
      • 1 pohár tejföl (20%-os)
      • 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55)
      • 1 csokor kapor (friss)

      Csipetkéhez:

      • 100 g búzaliszt (BL55)
      • 1 db tojás
      • 2 csipet só

      Elkészítési idő:60 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
      2. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk.
      3. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek.
      4. Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 1 pohár hideg vízzel.
      5. Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga- és fehérrépát. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet.
      6. Felöntjük ezután kb. másfél liter vízzel.
      7. A csipetkéhez összegyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre „csipkedjük”. A levesbe tesszük, majd addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.
      8. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből. Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk.
      9.  Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.
      10. Önállóan esetleg finom friss kenyérrel, pogácsával vagy lángossal fogyaszthatjuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank