A mai ebédünk egy finom szaftos marhaszelet, melyet finom gombás mártással tálaljuk és hozzá tésztát kÃnálunk. Ez a nagyon finom párolt marhaszelet tényleg egy rendkÃvül Ãnycsiklandó fogás. Az étel viszonylag gyorsan elkészÃthetÅ‘. A fÅ‘tt marhahús a hozzá készÃtett gombás szósszal jól harmonizál, sokak kedvence a családban. Lássuk is receptet!
Hozzávalók: (5 személyre)
- 1 kg marhaszegy
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg szárÃtott gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 4 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál étkezési keményÃtÅ‘
- kevés só
- bors (frissen őrölt)
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál chilipehely
- kevés petrezselyemzöld
- kevés sertészsÃr
Nehézségi szint: Közepes
ElkészÃtési idÅ‘: 65 perc
ElkészÃtés menete:
- A marhahúst egy darabban, enyhén sós vÃzben néhány szem borssal, fedÅ‘ alatt hosszú idÅ‘n keresztül, gyöngyözve feltesszük fÅ‘ni.
- Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csÃkokra vágjuk.
- A szárÃtott gombát annyi vÃzben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk.
- A paradicsomról lehúzzuk a héját. Vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrÅ‘vel a vÃzbe mártjuk.
- Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja.
- A vöröshagymát felcsÃkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.
- Ha a hús megfÅ‘tt, kivesszük a fÅ‘zÅ‘vÃzbÅ‘l, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük.
- A fÅ‘zÅ‘vÃz egy részét, mint kitűnÅ‘ alaplevet, felhasználjuk a raguhoz.Â
- Nagyon kevés zsiradékon a csÃkokra vágott szalonnát megpirÃtjuk, majd kisült zsÃrján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk.
- Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idÅ‘ után a fakanállal szétnyomjuk.Â
- A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.
- Kevés chilipehellyel, petrezselyemzölddel, Å‘rölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével.Â
- Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményÃtÅ‘t szitálva rá ismét elkeverjük.
- Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrÃtjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy Ãzlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát fÅ‘zünk mellé, és bÅ‘séges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.
- Frissen tálaljuk, tetejére Ãzlés szerint tejfölt is tehetünk.
Jó étvágyat kÃvánunk!