Főtt marhaszelet gombával

      Főtt marhaszelet gombával recept

      A mai ebédünk egy finom szaftos marhaszelet, melyet finom gombás mártással tálaljuk és hozzá tésztát kínálunk. Ez a nagyon finom párolt marhaszelet tényleg egy rendkívül ínycsiklandó fogás. Az étel viszonylag gyorsan elkészíthető. A főtt marhahús a hozzá készített gombás szósszal jól harmonizál, sokak kedvence a családban. Lássuk is receptet!

      Hozzávalók: (5 személyre)

      • 1 kg marhaszegy
      • 10 dkg füstölt szalonna
      • 10 dkg szárított gomba
      • 2 fej vöröshagyma
      • 2 gerezd fokhagyma
      • 1 db paradicsom
      • 4 evÅ‘kanál tejföl
      • 1 kávéskanál étkezési keményítÅ‘
      • kevés só
      • bors (frissen Å‘rölt)
      • 1 csapott evÅ‘kanál pirospaprika
      • 1 kávéskanál chilipehely
      • kevés petrezselyemzöld
      • kevés sertészsír

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítési idő: 65 perc

      1. A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve feltesszük főni.
      2. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk.
      3. A szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk.
      4. A paradicsomról lehúzzuk a héját. Vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk.
      5. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja.
      6. A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.
      7. Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük.
      8. A fÅ‘zÅ‘víz egy részét, mint kitűnÅ‘ alaplevet, felhasználjuk a raguhoz.Â
      9. Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk.
      10. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idÅ‘ után a fakanállal szétnyomjuk.Â
      11. A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.
      12. Kevés chilipehellyel, petrezselyemzölddel, Å‘rölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével.Â
      13. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük.
      14. Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.
      15. Frissen tálaljuk, tetejére ízlés szerint tejfölt is tehetünk.

      Loading

      blank