Gomba tartósítása savanyítással

A gomba tartósításának egyik legegyszerűbb módja a savanyítás. Készítsünk egy savanyú, fűszeres levet, majd a megfőtt gombákat ebbe tesszük és forró lével leöntve, majd az üvegeket forró vízbe állítva kuktában újraforraljuk. Másnap pedig a kihűlés után a hőkezelési eljárást megismétlem.

A gombasavanyítás menete :

  1. A gombákat megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd sós vízben főzzük.
  2. Majd a főzőlevet elöntjük és új páclevet készítünk. A legtöbb gombafaj igen rövid idő alatt megpuhul. Több gombafaj eleve legalább 20 perc hőkezelést igényel. A gombák főzéskor általában összeestek, és így egy nagyobb adag gomba is sokszor elfért egy literes üvegben.
  3. A főzőlétől leszűrt gombákat üvegekbe tesszük, vizet öntünk rájuk, majd ezt a vizet leöntöttem egy lábasba és abból készítjük a páclevet.
  4. Fűszerek a lében: fokhagyma, egész bors, koriander, mustármag, babérlevél, só, cukor, ecet. ( esetleg csili vagy torma) 
  5. A fűszereket vízben előzetesen felfőzzük, elég sokat, hogy intenzív legyen az íze. Közben kóstoljuk meg. A fűszeresebb, sósabb és ecetesebb páclé a jobb, hiszen még a gombákat is át kell járják az ízek. 
  6. Ezután a páclevet ráöntjük még forrón a gombákra, majd lezárva kuktában hőkezeljük. Másnap ezt a hőkezelést megismételjük.
  7. Az így elkészült gombát egy-két hét múlva lehet enni szendvicsen, hidegen vagy melegszendvics-krémbe keverve, majonézes vagy zöldségekkel kevert salátaként, akár  vágott savanyúsággal is keverve.

 445