Gomba tartĂłsĂtása savanyĂtással
A gomba tartĂłsĂtásának egyik legegyszerűbb mĂłdja a savanyĂtás. KĂ©szĂtsĂĽnk egy savanyĂş, fűszeres levet, majd a megfĹ‘tt gombákat ebbe tesszĂĽk Ă©s forrĂł lĂ©vel leöntve, majd az ĂĽvegeket forrĂł vĂzbe állĂtva kuktában Ăşjraforraljuk. Másnap pedig a kihűlĂ©s után a hĹ‘kezelĂ©si eljárást megismĂ©tlem.
A gombasavanyĂtás menete :
- A gombákat megtisztĂtjuk Ă©s feldaraboljuk, majd sĂłs vĂzben fĹ‘zzĂĽk.
- Majd a fĹ‘zĹ‘levet elöntjĂĽk Ă©s Ăşj páclevet kĂ©szĂtĂĽnk. A legtöbb gombafaj igen rövid idĹ‘ alatt megpuhul. Több gombafaj eleve legalább 20 perc hĹ‘kezelĂ©st igĂ©nyel. A gombák fĹ‘zĂ©skor általában összeestek, Ă©s Ăgy egy nagyobb adag gomba is sokszor elfĂ©rt egy literes ĂĽvegben.
- A fĹ‘zĹ‘lĂ©tĹ‘l leszűrt gombákat ĂĽvegekbe tesszĂĽk, vizet öntĂĽnk rájuk, majd ezt a vizet leöntöttem egy lábasba Ă©s abbĂłl kĂ©szĂtjĂĽk a páclevet.
- Fűszerek a lĂ©ben: fokhagyma, egĂ©sz bors, koriander, mustármag, babĂ©rlevĂ©l, sĂł, cukor, ecet. ( esetleg csili vagy torma)Â
- A fűszereket vĂzben elĹ‘zetesen felfĹ‘zzĂĽk, elĂ©g sokat, hogy intenzĂv legyen az Ăze. Közben kĂłstoljuk meg. A fűszeresebb, sĂłsabb Ă©s ecetesebb páclĂ© a jobb, hiszen mĂ©g a gombákat is át kell járják az Ăzek.Â
- Ezután a páclevet ráöntjük még forrón a gombákra, majd lezárva kuktában hőkezeljük. Másnap ezt a hőkezelést megismételjük.
- Az Ăgy elkĂ©szĂĽlt gombát egy-kĂ©t hĂ©t mĂşlva lehet enni szendvicsen, hidegen vagy melegszendvics-krĂ©mbe keverve, majonĂ©zes vagy zöldsĂ©gekkel kevert salátakĂ©nt, akár  vágott savanyĂşsággal is keverve.
154