Gomba tartósítása szárítással

   A gomba szárítása

   A kiválogatott gombákat jól meg kell mosni, ha lehet a kalapbőrt le kell húzni. Rost rönk esetén a tönköt eltávolítani, és csak ezután alkalmazhatjuk a következőkben leírt tartósítási, konzerválási módokat.

   Szárított gomba

   A gombák szárítása legtöbb gombafaj eltevéséhez alkalmas eljárás, de azoknál a fajoknál, melyek szárítására alkalmatlanok, a leírásnál külön kitérünk.

   A szárításra alkalmas gombát a már leírt módon előkészítjük, azzal a különbséggel, hogy mosni nem szabad, ehelyett késsel a földes részeket eltávolítjuk és ezután vágjuk 3-5 mm vastagságú szeletekre. A gombaszeleteket felfűzhetjük zsinórra. Így kapjuk a legszebb szárítmányokat (pl. vagányák esetén), de ha nagyobb mennyiségű gombánk van, egyszerűbb nagy felületre vagy szitaszerű anyagra kiteríteni, úgy, hogy egymással nem érintkezhetnek.

   blank
   A gomba kiterítése szárításhoz

   A szétterített gombaszeleteket szárítás közben többször megfordítjuk és a szárítást meleg, szellős, de száraz helyen kell végezni. Meleg nyári napon ez történhet szabadban, a padláson, a fáskamrában vagy a ház teraszán, de elhelyezhetjük száraz, levegős szobában is.

   A gomba száradás kb. 3-4 napot vesz igénybe, és akkor tekintjük késznek a szárítmányt, ha nem hajlékony és nem törik. Ekkor előmelegített sütőben 2-3 percig még szárítjuk. Nedves őszi időjárás esetén a szárítást végezhetjük gyenge tűznél (40-60 °C) sütőben is, ilyenkor 3-4 órás szükséges a szárításhoz.

   A megszárított gombát minél előbb be kell csomagolni a nedvesség és molyosodás ellen. Erre a célra a legalkalmasabb a háromszoros rétegű papírzsák. A jól lekötött papírzsákokat szellős helyen kell tárolni. A szárított gombát felhasználni úgy lehet, hogy főzés előtt 2-4 órával vízzel lemossuk és után hideg, tiszta ivóvízben áztatjuk. Egyet ételek elkészítéséhez az áztatólét is fel lehet használni.

   Loading

   blank