Húsvéti gombás-sajtos kalács

      Húsvéti gombás-sajtos kalács

      A húsvéti teríték elengedhetetlen kelléke a kalács, ezúttal viszont alaposan eltérünk a hagyományos ízektől. Ezúttal az édes íz helyett gombás-sajtos finomság kerül az ünnepi asztalra. Lássuk is a receptet!

      Hozzávalók: (4 személyre)

      • 0,5 kg liszt
      • 3 dl langyos tej
      • 50 ml étolaj
      • 3 dkg élesztő
      • 1 teáskanál só
      • 1 evőkanál cukor
      • 1 tojás sárgája
      • 2 tk szárított bazsalikom

      Töltelékhez:

      • 40 dkg csiperke gomba
      • 1 kis fej vöröshagyma
      • 20 dkg reszelt trappista sajt
      • őrölt fehérbors
      • 1 mk zsír

      Tetejére:

      • ízlés szerint szezámmag vagy lenmag
      • reszelt trappista sajt

      Elkészítési idő: 130 perc

      Nehézségi szint:Nehéz

      Elkészítés menete:

      Tészta elkészítése

      1. Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és félretesszük, hogy felfusson.
      2. A lisztet elkeverjük a cukorral, a szárított bazsalikommal.
      3. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az étolajat, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd alaposan csomómentesre összedolgozzuk. Ezután lefedve 1 órát pihentetjük.

      Töltelék elkészítése

      1. A vöröshagymát apróra felkockázzuk és kevés zsíron megpároljuk.
      2. Rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát.
      3. Sóval, borssal ízesítjük és lepirítjuk. Félretesszük hűlni.

      Töltelék és tészta összedolgozása és kisütése

      1. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk.
      2. A gombát ráhalmozzuk és elegyengetjük rajta úgy, hogy a szélén kb. 1 cm-es sávba ne kerüljön töltelék.
      3. Rászórjuk a reszelt trappista sajtot is, majd a tészta egyik hosszabbik szélét lekenjük tojásfehérjével.
      4. A két oldalát kissé behajtjuk, majd a harmadik oldalról kezdve (amit nem kentünk le) elkezdjük feltekerni.
      5. Átemeljük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
      6. A tetejét lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk tetszés szerinti szezámmaggal vagy lenmaggal, vagy reszelt sajttal.
      7. További fél órát pihentetjük meleg helyen, majd 180 °C előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank