A húsvéti teríték elengedhetetlen kelléke a kalács, ezúttal viszont alaposan eltérünk a hagyományos ízektől. Ezúttal az édes íz helyett gombás-sajtos finomság kerül az ünnepi asztalra. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 0,5 kg liszt
- 3 dl langyos tej
- 50 ml étolaj
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás sárgája
- 2 tk szárított bazsalikom
Töltelékhez:
- 40 dkg csiperke gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- só
- őrölt fehérbors
- 1 mk zsír
Tetejére:
- ízlés szerint szezámmag vagy lenmag
- reszelt trappista sajt
Elkészítési idő: 130 perc
Nehézségi szint:Nehéz
Elkészítés menete:
Tészta elkészítése
- Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és félretesszük, hogy felfusson.
- A lisztet elkeverjük a cukorral, a szárított bazsalikommal.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, az étolajat, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd alaposan csomómentesre összedolgozzuk. Ezután lefedve 1 órát pihentetjük.
Töltelék elkészítése
- A vöröshagymát apróra felkockázzuk és kevés zsíron megpároljuk.
- Rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát.
- Sóval, borssal ízesítjük és lepirítjuk. Félretesszük hűlni.
Töltelék és tészta összedolgozása és kisütése
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk.
- A gombát ráhalmozzuk és elegyengetjük rajta úgy, hogy a szélén kb. 1 cm-es sávba ne kerüljön töltelék.
- Rászórjuk a reszelt trappista sajtot is, majd a tészta egyik hosszabbik szélét lekenjük tojásfehérjével.
- A két oldalát kissé behajtjuk, majd a harmadik oldalról kezdve (amit nem kentünk le) elkezdjük feltekerni.
- Átemeljük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
- A tetejét lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk tetszés szerinti szezámmaggal vagy lenmaggal, vagy reszelt sajttal.
- További fél órát pihentetjük meleg helyen, majd 180 °C előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánunk!