Bakonyi gombapaprikás galuskával

Egy klasszikus gombapaprikás recept, ami kötelező főétel a gombák kedvelőinek. Természetesen galuskával a legjobb.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 teás kanál sĂł
  • 1 evĹ‘kanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 1 teáskanál Ĺ‘rölt fekete bors
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kávĂ©skanál Ĺ‘rölt kömĂ©ny
  • 60 dkg csiperke gomba
  • 1 evĹ‘kanál Ĺ‘rölt pirospaprika
  • 1 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂ­n

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A gombát megpucoljuk és felaprítjuk. A paradicsomot és zöldpaprikát felvágjuk és a vöröshagymát apróra szeleteljük.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Kb. 2 perc alatt megfonnyad.
  3. A tűzről félrehúzva, a pirospaprikát belekeverjük, majd 4 dl vízzel felöntjük.
  4. Nagy lángon fölforraljuk, közben a sóval, borssal ízesítjük.
  5. Köménnyel ízesítjük és belenyomjuk a 2 gerezd fokhagymát. (Ízlés szerint pici csípős paprikát is tehetünk bele.)
  6. Beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot.
  7. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük.
  8. A paprikás levet egy másik lábasba átszűrjük, beledobjuk a felszeletelt gombát, kb. 10 percig főzzük.
  9. A tejfölt, a liszttel és a tejszínnel simára keverve elkészítjük a habarást. Beletesszük a gomba levébe és ezzel sűrítjük a paprikást.
  10. Alaposan csomómentesre keverjük, kb. 1-2 percig főzzük és kész is a paprikás.
  11. A kész bakonyi gombapaprikást főtt galuskával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 1,161