Egy klasszikus gombapaprikás recept, ami kötelező főétel a gombák kedvelőinek. Természetesen galuskával a legjobb.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 teás kanál só
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 db zöldpaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 60 dkg csiperke gomba
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 dl főzőtejszín
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- A gombát megpucoljuk és felaprítjuk. A paradicsomot és zöldpaprikát felvágjuk és a vöröshagymát apróra szeleteljük.
- Az apróra vágott vöröshagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Kb. 2 perc alatt megfonnyad.
- A tűzről félrehúzva, a pirospaprikát belekeverjük, majd 4 dl vízzel felöntjük.
- Nagy lángon fölforraljuk, közben a sóval, borssal ízesítjük.
- Köménnyel ízesítjük és belenyomjuk a 2 gerezd fokhagymát. (Ízlés szerint pici csípős paprikát is tehetünk bele.)
- Beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük.
- A paprikás levet egy másik lábasba átszűrjük, beledobjuk a felszeletelt gombát, kb. 10 percig főzzük.
- A tejfölt, a liszttel és a tejszínnel simára keverve elkészítjük a habarást. Beletesszük a gomba levébe és ezzel sűrítjük a paprikást.
- Alaposan csomómentesre keverjük, kb. 1-2 percig főzzük és kész is a paprikás.
- A kész bakonyi gombapaprikást főtt galuskával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!