Bakonyi palacsinta recept

      Bakonyi palacsinta receptje

      A palacsinta a magyar konyha közkedvelt és könnyen elkészíthető étele. Ezúttal gombás töltelékkel készítjük el ezt a finomságot. Lássuk a bakonyi gombás palacsinta elkészítését.

      Hozzávalók: (4 személyre)

      A palacsinta tésztájához:

      • 2 dl tej
      • 3 db tojás
      • 150 g finomliszt
      • szóda- vagy buborékos ásványvíz
      • 2 evőkanál étolaj

      A töltelékhez és mártáshoz:

      • 400 g erdei és/vagy sampinyon gomba vegyesen
      • 1 db közepes fej vöröshagyma
      • 1 gerezd fokhagyma
      • 1 db zöldpaprika
      • 1 db paradicsom
      • 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
      • 1 csokor petrezselyem
      • 2 evőkanál olaj
      • 1 kiskanálnyi pirospaprika
      • só, őrölt feketebors ízlés szerint
      • 1 kiskanálnyi vaj/margarin
      • 3 dl tejföl
      • 1 evőkanál rizsliszt

      Elkészítési idő: 60 perc

      Nehézségi szint:Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Először a palacsintamasszát készítjük el: elhabarjuk a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, a liszthez keverjük, (ha túl sűrű, buborékos ásványvízzel vagy szódavízzel hígítjuk) lefedjük, és fél órát pihentetjük.
      2. töltelékhez a gombákat durva szövésű konyharuhával megtisztítjuk: felületükről ledörzsöljük az avar illetve földmaradványokat, majd felaprózzuk.
      3. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük.
      4. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk.
      5. Megfonnyasztjuk az olajban a vöröshagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát.
      6. Az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.
      7. Beleforgatjuk a petrezselymet a palacsintamasszába. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük, és 8-12 palacsintát sütünk belőle.
      8. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, lecsepegtetjük, arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Összehajtjuk őket, és a tálba fektetjük.
      9. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat.
      10. A sütőben átforrósítjuk (10 perc), végül paradicsommal, petrezselyemmel vagy kakukkfűlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank