Bakonyi palacsinta recept

A palacsinta a magyar konyha közkedvelt és könnyen elkészíthető étele. Ezúttal gombás töltelékkel készítjük el ezt a finomságot. Lássuk a bakonyi gombás palacsinta elkészítését.

Hozzávalók: (4 személyre)

A palacsinta tésztájához:

  • 2 dl tej
  • 3 db tojás
  • sĂł
  • 150 g finomliszt
  • szĂłda- vagy buborĂ©kos ásványvĂ­z
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj

A töltelékhez és mártáshoz:

  • 400 g erdei Ă©s/vagy sampinyon gomba vegyesen
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárĂ­tott kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evĹ‘kanál olaj
  • 1 kiskanálnyi pirospaprika
  • sĂł, Ĺ‘rölt feketebors Ă­zlĂ©s szerint
  • 1 kiskanálnyi vaj/margarin
  • 3 dl tejföl
  • 1 evĹ‘kanál rizsliszt

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Először a palacsintamasszát készítjük el: elhabarjuk a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, a liszthez keverjük, (ha túl sűrű, buborékos ásványvízzel vagy szódavízzel hígítjuk) lefedjük, és fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a gombákat durva szövésű konyharuhával megtisztítjuk: felületükről ledörzsöljük az avar illetve földmaradványokat, majd felaprózzuk.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük.
  4. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk.
  5. Megfonnyasztjuk az olajban a vöröshagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát.
  6. Az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.
  7. Beleforgatjuk a petrezselymet a palacsintamasszába. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük, és 8-12 palacsintát sütünk belőle.
  8. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, lecsepegtetjük, arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Összehajtjuk őket, és a tálba fektetjük.
  9. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat.
  10. A sütőben átforrósítjuk (10 perc), végül paradicsommal, petrezselyemmel vagy kakukkfűlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 235