Gombás paprikacsónakok

Nagyon finom nyári-tavaszi húsmentes étel a gombás-paprikacsónak, melyet gazdagon zöldségekkel készítjük el. Kiváló vegetáriánus étel, amit érdemes friss alapanyagokból készíteni.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 600 g (barna) sampinyon gomba
  • 200 g erdei gomba (pl. trombita-, fenyĹ‘ tinĂłru, vargánya)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 szál pĂłrĂ©hagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 nagyobb (kaliforniai) piros hĂşsĂş paprika
  • sĂł, bors
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 20 g parmezán sajt
  • 1 gombĂłc (kb. 125 g) mozarella sajt
  • 2 evĹ‘kanál olaj
  • 2 evĹ‘kanál citromlĂ©
  • 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárĂ­tott kakukkfű
  • 2 tojássárgája

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombaféléket felszeleteljük, illetve eltépkedjük, a hagymát és a petrezselymet finomra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk.
  2. A paprikákat hosszában kettészeljük, magjaikat-ereiket kiemeljük, szárukat meghagyjuk. 3 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük, azaz blansírozzuk.
  3. besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirĂ­tjuk a lisztet, a tűzrĹ‘l lehĂşzva simára eldolgozzuk a tejjel, mĂ©rsĂ©kelt tűzön, folyamatosan keverve besűrĂ­tjĂĽk, kissĂ© hűlni hagyjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A parmezán sajtot megreszeljük, a mozzarellát kiemeljük a levéből, lecsepegtetjük, vékonyan felszeleteljük.
  5. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, 4-5 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a citromlét és a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkéket.
  6. Sózzuk, borsozzuk, élék tűzön további 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a petrezselyemmel, felét közepes méretű tűzálló tálba terítjük.
  7. Elkeverjük a besamelben a tojássárgákat, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán beleforgatjuk a pirított gombát, arányosan elosztva a paprikákba töltjük, és a tálba terített gombaágyra ültetjük őket.
  8. Tetejüket betakarjuk a mozzarellával, és csak annyi időre tesszük be a forró sütőbe, amíg a sajt elolvad és kissé megpirul (15-20 perc). Bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk.
  9. Frissen sült vagy párolt húsok köreteként kínálhatjuk, de petrezselymes rizs, burgonyapüré vagy egyszerűen friss-ropogós kenyér kíséretében, vegetáriánus ételként is pompás.

Jó étvágyat kívánunk!

 237