Farsangi gombafánk párolt rizzsel
A farsangi asztal hagyományos Ă©tele a fánk. Fánkot gombábĂłl is kĂ©szĂthetĂĽnk, ennek egyik elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdját ismertetjĂĽk. Lássuk is a receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 30 dkg gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- étolaj
- só és őrölt bors
Besamel mártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
PanĂrozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A gombákat megtisztĂtjuk, aprĂłra vágjuk, a hagymát aprĂłra vágjuk.
- A hagymát ĂĽvegesre pirĂtjuk, majd beletesszĂĽk a gombát.
- Hozzáadjuk az aprĂłra vágott petrezselymet Ă©s sĂłval-borssal fűszerezzĂĽk. Az Ăgy elkĂ©szĂtett gombát megpároljuk, mĂg kicsit levet nem ereszt.
- Egy tálban elkĂ©szĂtjĂĽk a besamel mártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, tejet Ă©s alaposan eldolgozzuk.
- MĂ©g melegen összekeverjĂĽk mártásunkat a párolt gombával, hozzáadjuk mĂ©g a 2 tojás sárgáját Ă©s addig melegĂtjĂĽk, mĂg az egĂ©sz egy kemĂ©ny masszává áll össze.
- Ha kĂ©sz a massza, akkor jĂłl kihűtjĂĽk. Ezután pedig lisztezett deszkára borĂtjuk, pogácsaszaggatĂłval kiszaggatjuk.
- A gombapogácsákat lisztbe, tojásba Ă©s zsemlemorzsába forgatjuk Ă©s felforrĂłsĂtott bĹ‘ Ă©tolajban kirántjuk.
- Párolt rizst adunk hozzá köretként, melegen tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
147