A farsangi asztal hagyományos étele a fánk. Fánkot gombából is készíthetünk, ennek egyik elkészítési módját ismertetjük. Lássuk is a receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 30 dkg gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- étolaj
- só és őrölt bors
Besamel mártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A gombákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk.
- A hagymát üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a gombát.
- Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és sóval-borssal fűszerezzük. Az így elkészített gombát megpároljuk, míg kicsit levet nem ereszt.
- Egy tálban elkészítjük a besamel mártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, tejet és alaposan eldolgozzuk.
- Még melegen összekeverjük mártásunkat a párolt gombával, hozzáadjuk még a 2 tojás sárgáját és addig melegítjük, míg az egész egy kemény masszává áll össze.
- Ha kész a massza, akkor jól kihűtjük. Ezután pedig lisztezett deszkára borítjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A gombapogácsákat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és felforrósított bő étolajban kirántjuk.
- Párolt rizst adunk hozzá köretként, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!