Finom gombás húsos levesekben bővelkedik az erdélyi konyha. Mai fogásként az erdélyi gombaleves receptjét készítjük el házi csipetkével.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg csiperkegomba
- 25 dkg lángolt kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál pirospaprika
- 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- ételízesítő, őrült feketebors, só ízlés szerint
Csipetkéhez:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: Könnyű
Elkészítés menete:
- A kockázott szalonnát fazékban lesütöm, majd mehet bele a kockázott hagyma, szeletelt gomba.
- A zsíron átforgatva puhára párolom, tűzről levéve pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, pici sóval ízesítem.
- Csipetkéhez összedolgozom a lisztet, tojást, sót, így kapva keményebb tésztát.
- Felengedem 1,5 liter vízzel, hozzáadom a karikázott kolbászt, pár perccel később a csipetkét is beleszaggatom.
- 10 perc főzés után lisztes, kevés vízzel kevert tejföllel habarom, így 2 perc múlva készen is van.
- Vágott petrezsleyemmel szórva tálalom. Melegen tálalva fogyasztjuk.
Jó étvágyatkívánunk!