Favágó leves csipetkével recept

Favágó leves egyik legfinomabb gombás raguleves, amit gazdagon sertéshússal és szalonnával készítünk. Ízletes és laktató étel, elkészítésére sokféle recept létezik. De íme egy házi favágó leves recept, amit érdemes kipróbálni.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 70 dkg sertĂ©shĂşs (lapocka vagy comb)
  • 1 db gombakonzerv
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 db közepes sárgarĂ©pa
  • 2 l vĂ­z
  • sĂł Ă©s Ĺ‘rölt fekete bors, Ă­zlĂ©s szerint
  • 10 dkg fĂĽstölt sertĂ©sszalonna
  • 2 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 3 evĹ‘kanál sűrĂ­tett paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 2 csapott evĹ‘kanál finomliszt

Csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg finomliszt

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A sárgarépát karikázzuk fel. A sertéshúst kockára vágjuk és a szalonnát is apró kockára aprítjuk.
  2. A felkockázott szalonnát megpirítjuk zsírját kisütjük. Rátesszük a felkockázott vöröshagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majd rátesszük a kockára vágott sertéshúst. Kicsit megpirítjuk.
  3. Miután megpirult kissé felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.
  4. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a felkarikázott répákat, szeletelt gombát, és felöntjük a maradék vízzel.
  5. Amikor minden megpuhult, besűrűsítjük liszttel elkevert tejföllel, és hozzáadjuk a galuskát. A galuskához a tojást kikeverjük a liszttel és a levesbe szaggatjuk.
  6. Önmagában, de pogácsával, kenyérrel és lángossal is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 234