Gombás-citromos rizsleves recept

Gombából és citromból nagyon finom rizsleves készíthető, mely különleges fogása lehet az ünnepi asztalnak. Nézzük, hogyan is készül ez a finom étel.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 2 zöldsĂ©gleveskocka
  • 80 g kerek szemű rizs
  • 100 g barna sampinyon gomba
  • 1 evĹ‘kanál vaj/margarin
  • sĂł, Ĺ‘rölt fehĂ©r bors
  • 1 chilipaprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 2 dl tejszĂ­n
  • szerecsendiĂł
  • 1 citrom + a dĂ­szĂ­tĂ©shez
  • 2 tojássárgája

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve addig főzzük, amíg a rizs pépesre fő (25-30 perc).
  2. Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.
  3. Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.
  4. A citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük. A tojássárgákat simára keverjük előbb a cseppenként hozzáadott citromlével, aztán 5-6 ek. forró levessel, végül vékony sugárban, habverővel dolgozva, a leveshez adjuk. Mélytányérokba szedjük, tetejét a félretett rizzsel, a gombával, citromkarikákkal, chilipaprikával és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 156