Gombából és citromból nagyon finom rizsleves készíthető, mely különleges fogása lehet az ünnepi asztalnak. Nézzük, hogyan is készül ez a finom étel.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 2 zöldségleveskocka
- 80 g kerek szemű rizs
- 100 g barna sampinyon gomba
- 1 evőkanál vaj/margarin
- só, őrölt fehér bors
- 1 chilipaprika
- 2-3 szál petrezselyem
- 2 dl tejszín
- szerecsendió
- 1 citrom + a díszítéshez
- 2 tojássárgája
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve addig főzzük, amíg a rizs pépesre fő (25-30 perc).
- Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.
- Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.
- A citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük. A tojássárgákat simára keverjük előbb a cseppenként hozzáadott citromlével, aztán 5-6 ek. forró levessel, végül vékony sugárban, habverővel dolgozva, a leveshez adjuk. Mélytányérokba szedjük, tetejét a félretett rizzsel, a gombával, citromkarikákkal, chilipaprikával és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!