Ezúttal egy nagyon finom húsmentes gombás zöldséglevest készítünk a szombati ebédhez. A póréhagymás-répás leves csipetkével igazán fenséges előétel a hétvégi családi asztalon. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 db póréhagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 közepes fej hagyma
- 25 dkg apró szemű gomba (szegfűgomba)
- 2 evőkanál étolaj
- 2 zöldségleveskocka
- só, őrölt bors ízlés szerin
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 csokor petrezselyem
Csipetkéhez:
100 g lisztből, 1 tojásból és 1 csipet sóból – víz hozzáadása nélkül – kemény tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi darabkákra csipkedjük (innen a neve), és lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, majd a leveskockákat követően a levesbe szórjuk és puhára főzzük
Elkészítési idő:60 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
- A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük vagy folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, szárvégüket levágjuk; a gombafejeket és szárakat vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra aprózzuk.
- Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk.
- Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
- Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez adjuk.
- Lassú forralással 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és beleforgatjuk a finomra vágott petrezselymet.
- Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk mellé.
Jó étvágyat kívánunk!