Póréhagymás-répás gombaleves

Ezúttal egy nagyon finom húsmentes gombás zöldséglevest készítünk a szombati ebédhez. A póréhagymás-répás leves csipetkével igazán fenséges előétel a hétvégi családi asztalon. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 db pĂłrĂ©hagyma
  • 2 db közepes sárgarĂ©pa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 25 dkg aprĂł szemű gomba (szegfűgomba)
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 2 zöldsĂ©gleveskocka
  • sĂł, Ĺ‘rölt bors Ă­zlĂ©s szerin
  • 2 dl tejföl
  • 1 evĹ‘kanál rizsliszt
  • 1 csokor petrezselyem

100 g lisztből, 1 tojásból és 1 csipet sóból – víz hozzáadása nélkül – kemény tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi darabkákra csipkedjük (innen a neve), és lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, majd a leveskockákat követően a levesbe szórjuk és puhára főzzük

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1.  A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
  2. A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük vagy folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, szárvégüket levágjuk; a gombafejeket és szárakat vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra aprózzuk.
  3. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk.
  4. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
  5. Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez adjuk.
  6. Lassú forralással 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és beleforgatjuk a finomra vágott petrezselymet.
  7. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

 176