Póréhagymás-répás gombaleves

      póréhagymás-répás gombaleves

      Ezúttal egy nagyon finom húsmentes gombás zöldséglevest készítünk a szombati ebédhez. A póréhagymás-répás leves csipetkével igazán fenséges előétel a hétvégi családi asztalon. Lássuk is a receptet!
      Hozzávalók: (4 személyre)

      • 1 db póréhagyma
      • 2 db közepes sárgarépa
      • 1 közepes fej hagyma
      • 25 dkg apró szemű gomba (szegfűgomba)
      • 2 evőkanál étolaj
      • 2 zöldségleveskocka
      • só, őrölt bors ízlés szerin
      • 2 dl tejföl
      • 1 evőkanál rizsliszt
      • 1 csokor petrezselyem

      100 g lisztből, 1 tojásból és 1 csipet sóból – víz hozzáadása nélkül – kemény tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi darabkákra csipkedjük (innen a neve), és lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, majd a leveskockákat követően a levesbe szórjuk és puhára főzzük

      Elkészítési idő:60 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1.  A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
      2. A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük vagy folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, szárvégüket levágjuk; a gombafejeket és szárakat vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra aprózzuk.
      3. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk.
      4. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
      5. Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez adjuk.
      6. Lassú forralással 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és beleforgatjuk a finomra vágott petrezselymet.
      7. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk mellé.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank