Ha palacsintáról beszélünk, akkor mindig egy édes finomság jut eszünkbe, amit lekvárral, túróval, kakaóval vagy mogyorókrémmel töltenek meg. Viszont érdemes megkóstolni valami sós palacsinta különlegességet, ami gombás raguval van töltve. A gombás palacsinta szaftos gombás krémmel töltve egy olyan fogás, ami egy ebéd főfogásaként, vagy akár leves mellé tálalva is tökéletes. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók (4 személyre):
A palacsintatésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2.5 dl tej
- 1.5 dl szódavíz
A szaftos gombás töltelékhez:
- 50 dkg csiperke gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só ízlés szerint
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi szint:Közepes, ráérős
Elkészítés menete:
- Először a gombás palacsinta töltelékét készítjük el. A gombákat megmossuk és alaposan megtisztítjuk. Majd ezután cikkekre szeljük. A hagymát pedig apróra vágjuk.
- Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a gombát, fél dl vizet, sózzuk, és lefedve puhára pároljuk a saját levében.
- Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Picit vastagabb palacsintákat sütünk. A hozzávalóknál ismertetett alapanyagok kb. 10-12 palacsintához elegendőek.
- A palacsintatészta elkészítéséhez keverőtálba töltjük a tejet. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, szódabikarbónát és alaposan összekeverjük.
- Hozzámérjük a lisztet, és sűrű, krémszerű tésztát keverünk belőle, majd hozzáadjuk a szódát. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát. A palacsintatésztát nyugodtan készítsük kézi robotgéppel, így biztosan sima masszát kapunk, nem kell tartanunk a csomósodástól.
- Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés étolajat öntünk, és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk rá a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben. A palacsinta mindkét felét süssük át. Időnként rázzuk meg a serpenyőt, nehogy leragadjon a tészta. Mindig az első palacsinta elkészítése a legnehezebb, a rákövetkező palacsinták már általában sikerülnek.
- Ha elkészültünk a palacsintával, akkor a tésztákba a egy-egy jó evőkanál gombatölteléket teszünk, jobbról-balról ráhajtunk kb. 2 cm tésztát, aztán gondosan feltekerjük vigyázva, hogy a töltelék benn maradjon.
- Ezután a gombás töltelék maradék szaftjából egy keveset belemerünk a tűzálló tálba, erre rárakjuk gombás palacsintákat és sütőben addig sütjük, míg a palacsinták meg nem pirulnak.
- Ha készek a gombás palacsinták frissen tálaljuk, személyenként 2-3 palacsinta kerül a tányérra.
- Tálaláskor ízlés szerint friss tejfölt csurgassunk az ételre.
Jó étvágyat kívánunk!