Gombás palacsinta

      Gombás palacsinta

      Ha palacsintáról beszélünk, akkor mindig egy édes finomság jut eszünkbe, amit lekvárral, túróval, kakaóval vagy mogyorókrémmel töltenek meg. Viszont érdemes megkóstolni valami sós palacsinta különlegességet, ami gombás raguval van töltve. A gombás palacsinta szaftos gombás krémmel töltve egy olyan fogás, ami egy ebéd főfogásaként, vagy akár leves mellé tálalva is tökéletes. Lássuk is a receptet!

      • 25 dkg finomliszt
      • 1 db tojás
      • 2 evőkanál napraforgó étolaj
      • 1 csipet só
      • 1 csipet szódabikarbóna
      • 2.5 dl tej
      • 1.5 dl szódavíz
      • 50 dkg csiperke gomba
      • 1 nagy fej vöröshagyma
      • 2 evőkanál napraforgó olaj
      • 1 teáskanál fűszerpaprika
      • só ízlés szerint

      Elkészítési idő: 65 perc

      Nehézségi szint:Közepes, ráérős

      Elkészítés menete:

      1. Először a gombás palacsinta töltelékét készítjük el. A gombákat megmossuk és alaposan megtisztítjuk. Majd ezután cikkekre szeljük. A hagymát pedig apróra vágjuk.
      2. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a gombát, fél dl vizet, sózzuk, és lefedve puhára pároljuk a saját levében.
      3. Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Picit vastagabb palacsintákat sütünk. A hozzávalóknál ismertetett alapanyagok kb. 10-12 palacsintához elegendőek.
      4. A palacsintatészta elkészítéséhez keverőtálba töltjük a tejet. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, szódabikarbónát és alaposan összekeverjük.
      5. Hozzámérjük a lisztet, és sűrű, krémszerű tésztát keverünk belőle, majd hozzáadjuk a szódát. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát. A palacsintatésztát nyugodtan készítsük kézi robotgéppel, így biztosan sima masszát kapunk, nem kell tartanunk a csomósodástól.
      6. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés étolajat öntünk, és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk rá a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben. A palacsinta mindkét felét süssük át. Időnként rázzuk meg a serpenyőt, nehogy leragadjon a tészta. Mindig az első palacsinta elkészítése a legnehezebb, a rákövetkező palacsinták már általában sikerülnek.
      7. Ha elkészültünk a palacsintával, akkor a tésztákba a egy-egy jó evőkanál gombatölteléket teszünk, jobbról-balról ráhajtunk kb. 2 cm tésztát, aztán gondosan feltekerjük vigyázva, hogy a töltelék benn maradjon.
      8. Ezután a gombás töltelék maradék szaftjából egy keveset belemerünk a tűzálló tálba, erre rárakjuk gombás palacsintákat és sütőben addig sütjük, míg a palacsinták meg nem pirulnak.
      9. Ha készek a gombás palacsinták frissen tálaljuk, személyenként 2-3 palacsinta kerül a tányérra.
      10. Tálaláskor ízlés szerint friss tejfölt csurgassunk az ételre.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank