
Ezúttal egy vegán rakott ételt készítünk, melynek fő alapanyaga a zöldbab és a gomba. Finom és kiadós étel, ami alacsony kalóriatartalma és a zöldbab miatt magas rosttartalma miatt nagyon egészséges is. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók:(4 személyre)
- 25 dkg fényezetlen rizs
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- só
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál majoránna
- 80 dkg fagyasztott zöldbab
- 1 tojás
- sütőmargarin, zsemlemorzsa (a tál kikenéséhez)
A tetejére:
- 2,5 dl tejföl
- só
- fél kiskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Egy kis lábasban 5 dl vizet forralunk, csipetnyit megsózzuk, a rizst beleöntjük, és lefödve, kis lángon addig pároljuk, míg a leve el nem fő.
- A tűzről lehúzzuk, fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így, a saját gőzében hagyjuk teljesen megpuhulni.
- A gombát megtisztítjuk (homokos részeit levágjuk), majd vékony cikkekre vágjuk.
- A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon, közepes lángon 2-3 perc alatt megfuttatjuk.
- A gombát hozzáadjuk, és kevergetve kb. 5 perc alatt megpirítjuk. A tűzről levéve kissé sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
- A puha rizzsel összekeverjük, a majoránnával fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, ízesítjük, végül beledolgozzuk a tojást is.
- A zöldbabot megtisztítjuk, 2 centis darabokra vágjuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk. A víz újraforrásától számított kb. 8 percig főzzük (ez a bab zsengeségétől függ), ezalatt szinte teljesen megpuhul, éppen roppanós lesz.
- Ha fagyasztott zöldbabból főzzük, fagyosan a forrásban lévő vízbe dobjuk, így főzzük roppanósra.
- Egy közepes tűzálló tál alját kikenjük margarinnal, egy kevés morzsával behintjük és a zöldbab felét beleterítjük.
- Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 2-3 evőkanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk, és a gombás rizses masszát egyenletesen ráhalmozzuk.
- A bab másik felével egyenletesen beborítjuk, szintén egy kicsit sózzuk, borsozzuk.
- A tejfölös keveréket rákenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben) kb. 25 percig sütjük.
- Tetejére 4-5 dkg reszelt sajtot is olvaszthatunk. 4 nagy kockára vágjuk, így tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!