Gombás rakott zöldbab

      Gombás rakott zöldbab recept

      Ezúttal egy vegán rakott ételt készítünk, melynek fő alapanyaga a zöldbab és a gomba. Finom és kiadós étel, ami alacsony kalóriatartalma és a zöldbab miatt magas rosttartalma miatt nagyon egészséges is. Lássuk is a receptet!

      Hozzávalók:(4 személyre)

      • 25 dkg fényezetlen rizs
      • 30 dkg csiperkegomba
      • 1 közepes vöröshagyma
      • 2 gerezd fokhagyma
      • 4 evőkanál olaj
      • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
      • 1 csokor petrezselyem
      • 1 kiskanál majoránna
      • 80 dkg fagyasztott zöldbab
      • 1 tojás
      • sütőmargarin, zsemlemorzsa (a tál kikenéséhez)

      A tetejére:

      • 2,5 dl tejföl
      • fél kiskanál pirospaprika
      • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

      Elkészítési idő: 80 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1.  Egy kis lábasban 5 dl vizet forralunk, csipetnyit megsózzuk, a rizst beleöntjük, és lefödve, kis lángon addig pároljuk, míg a leve el nem fő.
      2.  A tűzről lehúzzuk, fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így, a saját gőzében hagyjuk teljesen megpuhulni.
      3.  A gombát megtisztítjuk (homokos részeit levágjuk), majd vékony cikkekre vágjuk.
      4. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon, közepes lángon 2-3 perc alatt megfuttatjuk.
      5. A gombát hozzáadjuk, és kevergetve kb. 5 perc alatt megpirítjuk. A tűzről levéve kissé sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. 
      6. A puha rizzsel összekeverjük, a majoránnával fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, ízesítjük, végül beledolgozzuk a tojást is.
      7. A zöldbabot megtisztítjuk, 2 centis darabokra vágjuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk. A víz újraforrásától számított kb. 8 percig főzzük (ez a bab zsengeségétől függ), ezalatt szinte teljesen megpuhul, éppen roppanós lesz.
      8. Ha fagyasztott zöldbabból főzzük, fagyosan a forrásban lévő vízbe dobjuk, így főzzük roppanósra.
      9. Egy közepes tűzálló tál alját kikenjük margarinnal, egy kevés morzsával behintjük és a zöldbab felét beleterítjük.
      10. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 2-3 evőkanál tejfölös keverékkel meglocsoljuk, és a gombás rizses masszát egyenletesen ráhalmozzuk.
      11. A bab másik felével egyenletesen beborítjuk, szintén egy kicsit sózzuk, borsozzuk.
      12. A tejfölös keveréket rákenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben) kb. 25 percig sütjük.
      13. Tetejére 4-5 dkg reszelt sajtot is olvaszthatunk. 4 nagy kockára vágjuk, így tálaljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank