A ponty hallatán először a halászlé jut eszünkbe, de ebből a halból nagyon finom halas sült is készíthető. Ezúttal a gombás tejfölös ponty receptjét próbáljuk ki.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 kg-os egész friss ponty
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 25 dkg csiperkegomba
- fél citrom leve
- őrölt fekete bors
- só
- 1 evőkanál liszt
- 4 dl tejföl
- 2 tojás sárgája
- fél csokor petrezselyem
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A halat előkészítjük. A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogat is kiszedtük – kis lábasba rakjuk.
- Kissé megsózzuk, a megtisztított, finomra aprított hagymát rászórjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, és kis lángon 45 percig főzzük.
- A halfiléket sűrűn beirdaljuk, vagyis a halhúst kb. 3 milliméterenként egészen a bőréig bevágjuk, enyhén megsózzuk. Egy tepsit kivajazunk, a filéket belefektetjük.
- A bort ráöntjük, 1,5-2 deci halalaplevet rászűrünk (nem baj, ha nem telt le a 45 perc), és megvajazott alufóliával letakarjuk. A sütőben közepes lángon 180 °C 15 percig sütjük.
- Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék felolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük.
- Ezután a gombát liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, a tejföllel fölöntjük. A hal párolólevéből annyit szűrünk rá, hogy mártás sűrűségű legyen, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját és a fölaprított petrezselymet adunk hozzá.
- Amikor a sütőben készült ponty már félig megpuhult, akkor levesszük róla az alufóliát és rákenjünk a 6. pontban elkészített gombamártást. Ezután visszatesszük a sütőbe és 10-15 pecig még sütjük a halat.
- Ezzel elkészült a gombás-tejfölös sült ponty, amit párolt rizzsel tálalunk.
Jó étvágyat kívánunk!