Gombás tejfölös sült ponty

A ponty hallatán először a halászlé jut eszünkbe, de ebből a halból nagyon finom halas sült is készíthető. Ezúttal a gombás tejfölös ponty receptjét próbáljuk ki.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 2 kg-os egĂ©sz friss ponty
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl száraz fehĂ©rbor
  • 25 dkg csiperkegomba
  • fĂ©l citrom leve
  • Ĺ‘rölt fekete bors
  • sĂł
  • 1 evĹ‘kanál liszt
  • 4 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • fĂ©l csokor petrezselyem

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: Bonyolult

Elkészítés menete:

  1. A halat előkészítjük. A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogat is kiszedtük – kis lábasba rakjuk.
  2. Kissé megsózzuk, a megtisztított, finomra aprított hagymát rászórjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, és kis lángon 45 percig főzzük.
  3. A halfiléket sűrűn beirdaljuk, vagyis a halhúst kb. 3 milliméterenként egészen a bőréig bevágjuk, enyhén megsózzuk. Egy tepsit kivajazunk, a filéket belefektetjük.
  4. A bort ráöntjük, 1,5-2 deci halalaplevet rászűrünk (nem baj, ha nem telt le a 45 perc), és megvajazott alufóliával letakarjuk. A sütőben közepes lángon 180 °C 15 percig sütjük.
  5. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék felolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük.
  6. Ezután a gombát liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, a tejföllel fölöntjük. A hal párolólevéből annyit szűrünk rá, hogy mártás sűrűségű legyen, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját és a fölaprított petrezselymet adunk hozzá.
  7. Amikor a sütőben készült ponty már félig megpuhult, akkor levesszük róla az alufóliát és rákenjünk a 6. pontban elkészített gombamártást. Ezután visszatesszük a sütőbe és 10-15 pecig még sütjük a halat.
  8. Ezzel elkészült a gombás-tejfölös sült ponty, amit párolt rizzsel tálalunk.

Jó étvágyat kívánunk!

 198