Fedezd fel a vegetáriánus konyha egyik legfinomabb fogását: a gombás rizsgolyó receptet! Ha gyorsan elkészíthető, mégis különleges ételre vágysz, ez a recept tökéletes választás. A ropogósra sült rizsgolyók belül szaftosak, a gomba íze pedig fantasztikusan harmonizál a fűszerekkel. Ez finom fogás ideális előételként, partifalatként vagy akár főételként is megállja a helyét. Akár airfryerben, akár hagyományos sütőben készíted, az eredmény garantáltan ínycsiklandó lesz. Tálald friss salátával vagy egy fűszeres mártogatóssal a teljes élményért!
Hozzávalók:(4 személyre)
- 50 dkg csiperkegomba apróra szeletelve
- 1 apróra vágott közepes (lila)hagyma
- 3-4 gerezd kinyomott fokhagyma
- 2-3 evőkanál csicseriborsóliszt
- 1 evőkanál chiamag
- zsemlemorzsa
- 1 bögrényi főtt barna rizs
- só ízlés szerint
- 1/8 kiskanál bors, kurkuma
- 1-2 kiskanál szárított majoránna
- friss petrezselyemlevél
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: Könnyű
Elkészítés menete:
- Dinszteljük meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott gombát, a fűszereket
- A rizshez mennyiségéhez adjuk 2x annyi vizet. A rizst főzzük addig fedő nélkül, míg elpárolog alóla a lé. Közben ne keverjük meg, mert összeragad a rizs.
- Keverjük össze egy tálban a kész gombát a főtt rizzsel, chiamaggal és hagyjuk kb. 10 percig állni.
- Keverjük hozzá a csicseriborsólisztet, az apróra vágott friss petrezselyemet és dolgozzuk össze – kissé ragacsos, formázható masszát kell kapnunk
- Ha nem akarna összeállni, adjunk hozzá még egy evőkanál finom búzalisztet.
- Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.
- Süssük a golyókat aranybarnára – kb. 15 perc alatt 180 °C-os forrólevegős sütőben, de hagyományos sütőben is lehet – sütőpapírral bélelt tepsire helyve is elkészül, kb. 15-20 perc alatt.
Jó étvágyat kívánunk!
![]()
