
Ha különleges ünnepi csirkemell készÃtésén jár a fejed, akkor a Wellington csirkemell jó választás. Ha hallottál már a wellington bélszÃnrÅ‘l, ez annak a receptnek a csirkés változata. Leveles tésztában sült csirkemell gombás töltelékkel és serrano sonkával. Â
Hozzávalók : (2 személyre)
- 1 egész csirkemell-filé (kb. 50 dkg)
- 50 dkg csiperke gomba
- 6 szelet serrano sonka (szükség esetén lehet pármai vagy fekete-erdei sonka is)
- 2 csomag leveles tészta
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- 1 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn
- 1 evőkanál mustár
- 1 db tojás sárgája
- só, bors, kakukkfű
- étolaj
ElkészÃtési idÅ‘: 90 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
ElkészÃtés menete:
- MelegÃts fel 2 evÅ‘kanál olajat, és a csirkemellet süsd nagy lángon kb. 4 percig, hogy minden oldalán kérget kapjon. Ha elÅ‘sütötted a csirkét vedd ki a serpenyÅ‘bÅ‘l és tedd félre.
- TisztÃtsd meg a gombát és szeleteld fel apróra. AprÃtsd fel apróra vöröshagymát és a törd össze a fokhagymát.
- A maradék olajat hevÃtsd fel, tedd bele a felaprÃtott vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre. Add a hagymához a fokhagymát és a gombát, és párold meg a gombát, mÃg össze nem esik.
- Fűszerezd a gombát sóval, frissen Å‘rölt borssal, kakukkfűvel. Ha már megpuhult a gomba add hozzá a tejszÃnt, keverd össze, és hűtsd le.
- Tekerd ki a levelestésztát, úgy, hogy a papÃr az alján maradjon, Ãgy könnyebb lesz feltekerni.
- Helyezd a leveles tésztára a serrano sonka szeleteket hosszában, úgy hogy egy kicsit fedjék egymást.
- Kenjük a gombát a sonka tetejére.
- A korábban elkészÃtett csirkemelleket kenjük meg a tetejét mustárral és tegyük a tészta, sonka és gombaágyra elejére és ha ez megvan tekerjük össze, mintha rétest göngyölÃtenénk.
- Ha kész van a felgöngyölÃtett húsunk, akkor a tetejét kenjük meg tojás sárgájával.
- Az Ãgy elkészÃtett húsokat 180 °C-ra elÅ‘melegÃtett sütÅ‘be tegyük be és 25-30 perc alatt süssük aranysárgára.
- Sütés után várjuk 10-15 percet mÃg kihűl és már tálalhatjuk is.
- Rizssel, sült burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kÃvánunk!