Ezúttal egy merőben szokatlan, de nagyon finom vegán palacsintát készítettünk el, ami vacsorának, de ebédnek is nagyon finom és nem mellesleg nagyon egészséges is. Lássuk miképp készül a gombával töltött zöldborsós palacsinta.
Hozzávalók: (4 személyre)
A palacsinta tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szénsavas ásványvíz
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 15-20 dkg főtt zöldborsó
- további 4 evőkanál napraforgó étolaj a sütéshez
- a palacsinta tetejére 5 dkg reszelt sajt
A töltelékhez:
- 1 db vöröshagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 kávéskanál só
- fél kávéskanál őrölt fekete bors
A sajtmártáshoz:
- 5 dl tej
- 1 kávéskanál só
- fél kávéskanál őrölt fehér bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 8 dkg vaj
- 5 dkg liszt (Gluténmentesen: rizsliszt)
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 db tojássárgája
- 1 dl főzőtejszín
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- A tésztához valókból a szokásos módon palacsintatésztát keverünk, annyi különbséggel, hogy a végén a főtt zöldborsót is beleszórjuk.
- Kisütjük a palacsintákat. Az összetevők kb. 12 db palacsintához elegendőek.
- A töltelékhez az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, rászórjuk a megtisztított, felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt megpirítjuk.
- A mártáshoz a lisztet a vajon megfuttatjuk, majd kevergetés közben, apránként felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük.
- Kb. 1,5 percig forraljuk, ezalatt kellőképpen besűrűsödik. Először a reszelt sajtot adjuk hozzá, majd a tűzről lehúzva a tojássárgájával elkevert tejszínt.
- 4-5 evőkanálnyit a gombához keverünk, ami kellőképpen összetartja a tölteléket, majd a palacsintákba töltjük, félbehajtjuk, vagy feltekerjük, a forró sajtmártással leöntjük.
- A kész ételt reszelt sajttal díszítjük. Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!