Pikáns erdei gombaleves

Ezúttal egy igazán finom és pikáns gombalevest készítünk el. Levesünk krémes-tejszínes állagú és nagyon ízletes a gazdag fűszerezés és a fehérbor felhasználása miatt. Elkészítése különösebben nem bonyolult, lássuk is a pontos receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 50 dkg csiperkegomba (barna Ă©s fehĂ©r keverĂ©k)
  • 10 dkg laskagomba
  • 10 dkg szárĂ­tott gomba (keverĂ©k)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Ĺ‘rölt fekete bors Ă­zlĂ©s szerint
  • Ĺ‘rölt fehĂ©r bors Ă­zlĂ©s szerint
  • 3 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika Ă­zlĂ©s szerint
  • 2 db leveskocka
  • 5 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂ­n
  • 1.5 dl száraz fehĂ©rbor
  • sĂł Ă­zlĂ©s szerint
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Először is áztassuk be hideg vízbe a szárított gombakeveréket. Ezután mossuk meg, majd vágjuk 4 részre csiperkéket, a kisebbeket elég csak félbe. A laskagombát vágjuk csíkokra.
  2. Ha megvagyunk a gombákkal, jöhetnek a hagymák. A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk, a fokhagymát pedig egyelőre megtisztítjuk.
  3. Kevés étolajon megdinszteljük a hagymát, és közben megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, a sót később adjuk az ételhez.
  4. Ha szép üveges a hagyma, hozzáadhatjuk a beáztatott és lecsepegtetett gombát. Ezután hozzáadjuk a fehér- és fekete borsot,és ízlés szerint sózzuk. A fűszerek hozzáadása után fedjük le, és hagyjuk párolódni kb. 3 percig.
  5. Az párolás leteltével reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, és jól pirospaprikázzuk meg. Majd ezután öntsünk bele egy fél dl fehérbort.
  6. Ezután beletehetjük a felaprított csiperkegombákat, amiket borsozzunk, és a maradék borunkkal locsoljuk meg. Ezután ismét sózzuk meg picit és hagyjuk egy kicsit főni.
  7. Ha a gombánk már elegendő levet eresztett, beletehetjük a 2 leveskockát, innentől óvatosan a sózással, mert a leveskocka is sós.
  8. Majd egy pár perc eltelte után felengedhetjük a főzőtejszínnel, és belereszelhetjük a maradék fokhagymát. 
  9. Hagyjuk egy picit főni, és ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá egy kis vizet.

Jó étvágyat kívánunk!

 276