Ezúttal egy igazán finom és pikáns gombalevest készÃtünk el. Levesünk krémes-tejszÃnes állagú és nagyon Ãzletes a gazdag fűszerezés és a fehérbor felhasználása miatt. ElkészÃtése különösebben nem bonyolult, lássuk is a pontos receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg csiperkegomba (barna és fehér keverék)
- 10 dkg laskagomba
- 10 dkg szárÃtott gomba (keverék)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- Å‘rölt fekete bors Ãzlés szerint
- Å‘rölt fehér bors Ãzlés szerint
- 3 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika Ãzlés szerint
- 2 db leveskocka
- 5 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn
- 1.5 dl száraz fehérbor
- só Ãzlés szerint
- 2 evőkanál étolaj
ElkészÃtési idÅ‘:40 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkészÃtés menete:
- ElÅ‘ször is áztassuk be hideg vÃzbe a szárÃtott gombakeveréket. Ezután mossuk meg, majd vágjuk 4 részre csiperkéket, a kisebbeket elég csak félbe. A laskagombát vágjuk csÃkokra.
- Ha megvagyunk a gombákkal, jöhetnek a hagymák. A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk, a fokhagymát pedig egyelÅ‘re megtisztÃtjuk.
- Kevés étolajon megdinszteljük a hagymát, és közben megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, a sót később adjuk az ételhez.
- Ha szép üveges a hagyma, hozzáadhatjuk a beáztatott és lecsepegtetett gombát. Ezután hozzáadjuk a fehér- és fekete borsot,és Ãzlés szerint sózzuk. A fűszerek hozzáadása után fedjük le, és hagyjuk párolódni kb. 3 percig.
- Az párolás leteltével reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, és jól pirospaprikázzuk meg. Majd ezután öntsünk bele egy fél dl fehérbort.
- Ezután beletehetjük a felaprÃtott csiperkegombákat, amiket borsozzunk, és a maradék borunkkal locsoljuk meg. Ezután ismét sózzuk meg picit és hagyjuk egy kicsit fÅ‘ni.
- Ha a gombánk már elegendő levet eresztett, beletehetjük a 2 leveskockát, innentől óvatosan a sózással, mert a leveskocka is sós.
- Majd egy pár perc eltelte után felengedhetjük a fÅ‘zÅ‘tejszÃnnel, és belereszelhetjük a maradék fokhagymát.Â
- Hagyjuk egy picit főni, és ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá egy kis vizet.
Jó étvágyat kÃvánunk!