A sült gombával töltött bacon sült burgonyakörettel tálalva egy nagyon finom főétel, mely a hétköznapi fogásoktól eltérően egy egyedi gombás-szalonnás fogás, melyet könnyű, bár kicsit időigényes elkészíteni. Előmelegített sütőben kellő előkészítéssel nagyon finom gombás töltött ebédet varázsolhatunk a családi asztalra vagy vendégek fogadására. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (1 adaghoz)
Krumpli körethez:
- 1 kg krumpli
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál ételízesítő
- fél dl napraforgó étolaj
Gombatöltelékhez:
- 20 dkg barna csiperke
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 kávéskanál morzsolt rozmaring
- 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál ételízesítő
- fél dl. napraforgó étolaj
Egyéb hozzávalók:
- 40 dkg vékonyra szeletelt baconszalonna
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: Közepes, időigényes
Elkészítés menete:
- A krumplit megpucoljuk és hasábokra vágjuk vagy konyhakész hasábburgonyát is használhatunk kiolvasztás után.
- A krumplit megsózzuk, borsozzuk és ételízesítőt teszünk rá, majd ráöntjük az étolajat. Ezután alaposan elkeverjük.
- A burgonyát sütőtálban tesszük, amit alufóliába fedünk be. Előmelegített sütőben 180 °C-on sütni kezdjük.
- Előkészítjük a gombatölteléket. Egy serpenyőbe olajat öntünk, amibe megtisztított és felaprított gombát kicsit megmelegítjük, hogy levet eresszen.
- Hozzáadjuk a gombához a fokhagyma granulátumot, borsot és fűszerpaprikát.
- Miután alaposan elkavartuk felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor hozzáadjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Addig melegítjük, míg a leve el nem párolog.
- Ezután a vékonyra vágott baconszalonna szeleteket egymásra mellé feltetünk, amelyre rápakoljuk a gombatölteléket. Majd ezután a szalonnába bele göngyöljük az előbbiekben elkészített gombatölteléket.
- Amikor a krumplink megpárolódott a sütőben, kb. 30 perc után kivesszük és rátesszük a szalonnába göngyölt gombát, amit alufólia nélkül visszateszünk a sütőben és 180 °C-ra.
- Ha a szalonna már megpirult a sütés közben érdemes kivenni és megfordítani. Ha pirosra sült, akkor kivesszük és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.
- A göngyölt szalonnát felvágva, sült burgonyakörettel frissen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!