Sült hús gombás zellerkrémmel

A gombás zellerkrém egy finom krémes mártás, amelyet friss gombából és felaprított zellerből készítünk. A hagymával és fokhagymával pirított zeller és gomba gazdag aromáját adja a krémnek. A sült hús és a gombás zellerkrém kiválóan harmonizál. A sült hús omlós és ízletes, míg a gombás zellerkrém gazdag, krémes és aromás.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 szelet sertĂ©shĂşs (tarja)
  • SĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă­zlĂ©s szerint
  • 2 evĹ‘kanál olĂ­vaolaj

Gombás-zellerkrém:

  • 25 dkg friss gomba (pl. csiperke vagy laska)
  • 2 evĹ‘kanál vaj vagy olĂ­vaolaj
  • 1 közepes hagyma, finomra aprĂ­tva
  • 2 gerezd fokhagyma, zĂşzva
  • 4 szár zeller, felaprĂ­tva
  • 2 csĂ©sze zöldsĂ©gleves alap (vagy vĂ­z Ă©s zöldsĂ©gkocka)
  • 1 csĂ©sze tejszĂ­n vagy növĂ©nyi tejszĂ­n
  • SĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă­zlĂ©s szerint
  • Friss petrezselyem a dĂ­szĂ­tĂ©shez

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Először készítsük el a sült húst. Sózzuk és borsozzuk meg a hússzeleteket mindkét oldalukon.
  2. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá olívaolajat. Süssük a hússzeleteket a serpenyőben 3-4 percig minden oldalon, vagy amíg kívülről aranybarna kéreg képződik, és a hús közepén a kívánt sütési fokot elérjük. Ha szeretnénk a húst tovább sütni, tegyük egy előmelegített sütőbe, és süssük tovább, amíg elkészül.
  3. Amikor a hús elkészült, tegyük félre, és hagyjuk pihenni.
  4. Most készítsük el a gombás zellerkrémet. Melegítsünk fel egy lábast közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá vajat vagy olívaolajat.
  5. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
  6. Adjuk hozzá a felaprított zellert és gombát a lábasba, és pirítsuk őket 5-7 percig, amíg a zeller és a gomba megpuhul és aranybarnára sül.
  7. Öntsük hozzá a zöldségleves alapot, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  8. Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot érjünk el.
  9. Adjuk hozzá a tejszínt a krémhez, és keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  10. Tálaljuk a sült húst a gombás zellerkrémmel. Díszítsük friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánunk!

 121