A gombás zellerkrém egy finom krémes mártás, amelyet friss gombából és felaprított zellerből készítünk. A hagymával és fokhagymával pirított zeller és gomba gazdag aromáját adja a krémnek. A sült hús és a gombás zellerkrém kiválóan harmonizál. A sült hús omlós és ízletes, míg a gombás zellerkrém gazdag, krémes és aromás.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 szelet sertéshús (tarja)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Gombás-zellerkrém:
- 25 dkg friss gomba (pl. csiperke vagy laska)
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 közepes hagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 4 szár zeller, felaprítva
- 2 csésze zöldségleves alap (vagy víz és zöldségkocka)
- 1 csésze tejszín vagy növényi tejszín
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- Először készítsük el a sült húst. Sózzuk és borsozzuk meg a hússzeleteket mindkét oldalukon.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá olívaolajat. Süssük a hússzeleteket a serpenyőben 3-4 percig minden oldalon, vagy amíg kívülről aranybarna kéreg képződik, és a hús közepén a kívánt sütési fokot elérjük. Ha szeretnénk a húst tovább sütni, tegyük egy előmelegített sütőbe, és süssük tovább, amíg elkészül.
- Amikor a hús elkészült, tegyük félre, és hagyjuk pihenni.
- Most készítsük el a gombás zellerkrémet. Melegítsünk fel egy lábast közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá vajat vagy olívaolajat.
- Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a felaprított zellert és gombát a lábasba, és pirítsuk őket 5-7 percig, amíg a zeller és a gomba megpuhul és aranybarnára sül.
- Öntsük hozzá a zöldségleves alapot, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot érjünk el.
- Adjuk hozzá a tejszínt a krémhez, és keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Tálaljuk a sült húst a gombás zellerkrémmel. Díszítsük friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat kívánunk!