Sült hús gombás zellerkrémmel
A gombás zellerkrĂ©m egy finom krĂ©mes mártás, amelyet friss gombábĂłl Ă©s felaprĂtott zellerbĹ‘l kĂ©szĂtĂĽnk. A hagymával Ă©s fokhagymával pirĂtott zeller Ă©s gomba gazdag aromáját adja a krĂ©mnek. A sĂĽlt hĂşs Ă©s a gombás zellerkrĂ©m kiválĂłan harmonizál. A sĂĽlt hĂşs omlĂłs Ă©s Ăzletes, mĂg a gombás zellerkrĂ©m gazdag, krĂ©mes Ă©s aromás.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 szelet sertéshús (tarja)
- SĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors ĂzlĂ©s szerint
- 2 evĹ‘kanál olĂvaolaj
Gombás-zellerkrém:
- 25 dkg friss gomba (pl. csiperke vagy laska)
- 2 evĹ‘kanál vaj vagy olĂvaolaj
- 1 közepes hagyma, finomra aprĂtva
- 2 gerezd fokhagyma, zĂşzva
- 4 szár zeller, felaprĂtva
- 2 csĂ©sze zöldsĂ©gleves alap (vagy vĂz Ă©s zöldsĂ©gkocka)
- 1 csĂ©sze tejszĂn vagy növĂ©nyi tejszĂn
- SĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors ĂzlĂ©s szerint
- Friss petrezselyem a dĂszĂtĂ©shez
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 70 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- ElĹ‘ször kĂ©szĂtsĂĽk el a sĂĽlt hĂşst. SĂłzzuk Ă©s borsozzuk meg a hĂşsszeleteket mindkĂ©t oldalukon.
- MelegĂtsĂĽnk fel egy serpenyĹ‘t közepes-hasonlĂł lángon, majd adjunk hozzá olĂvaolajat. SĂĽssĂĽk a hĂşsszeleteket a serpenyĹ‘ben 3-4 percig minden oldalon, vagy amĂg kĂvĂĽlrĹ‘l aranybarna kĂ©reg kĂ©pzĹ‘dik, Ă©s a hĂşs közepĂ©n a kĂvánt sĂĽtĂ©si fokot elĂ©rjĂĽk. Ha szeretnĂ©nk a hĂşst tovább sĂĽtni, tegyĂĽk egy elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘be, Ă©s sĂĽssĂĽk tovább, amĂg elkĂ©szĂĽl.
- Amikor a hús elkészült, tegyük félre, és hagyjuk pihenni.
- Most kĂ©szĂtsĂĽk el a gombás zellerkrĂ©met. MelegĂtsĂĽnk fel egy lábast közepes-hasonlĂł lángon, majd adjunk hozzá vajat vagy olĂvaolajat.
- Adjuk hozzá a finomra aprĂtott hagymát, Ă©s pirĂtsuk ĂĽvegesre, majd adjuk hozzá a zĂşzott fokhagymát, Ă©s pirĂtsuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a felaprĂtott zellert Ă©s gombát a lábasba, Ă©s pirĂtsuk Ĺ‘ket 5-7 percig, amĂg a zeller Ă©s a gomba megpuhul Ă©s aranybarnára sĂĽl.
- Ă–ntsĂĽk hozzá a zöldsĂ©gleves alapot, majd forraljuk fel. CsökkentsĂĽk a hĹ‘t, Ă©s fĹ‘zzĂĽk további 15-20 percig, hogy az Ăzek összeĂ©rjenek.
- Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot érjünk el.
- Adjuk hozzá a tejszĂnt a krĂ©mhez, Ă©s keverjĂĽk össze. ĂŤzlĂ©s szerint sĂłzzuk Ă©s borsozzuk.
- Tálaljuk a sĂĽlt hĂşst a gombás zellerkrĂ©mmel. DĂszĂtsĂĽk friss petrezselyemmel.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
121