Sült hús gombás zellerkrémmel

      Sült hús gombás zellerkrémmel recept

      A gombás zellerkrém egy finom krémes mártás, amelyet friss gombából és felaprított zellerből készítünk. A hagymával és fokhagymával pirított zeller és gomba gazdag aromáját adja a krémnek. A sült hús és a gombás zellerkrém kiválóan harmonizál. A sült hús omlós és ízletes, míg a gombás zellerkrém gazdag, krémes és aromás.

      Hozzávalók: (4 személyre)

      • 4 szelet sertéshús (tarja)
      • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
      • 2 evőkanál olívaolaj

      Gombás-zellerkrém:

      • 25 dkg friss gomba (pl. csiperke vagy laska)
      • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
      • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
      • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
      • 4 szár zeller, felaprítva
      • 2 csésze zöldségleves alap (vagy víz és zöldségkocka)
      • 1 csésze tejszín vagy növényi tejszín
      • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
      • Friss petrezselyem a díszítéshez

      Elkészítési idő: 70 perc

      Nehézségi szint:Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Először készítsük el a sült húst. Sózzuk és borsozzuk meg a hússzeleteket mindkét oldalukon.
      2. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá olívaolajat. Süssük a hússzeleteket a serpenyőben 3-4 percig minden oldalon, vagy amíg kívülről aranybarna kéreg képződik, és a hús közepén a kívánt sütési fokot elérjük. Ha szeretnénk a húst tovább sütni, tegyük egy előmelegített sütőbe, és süssük tovább, amíg elkészül.
      3. Amikor a hús elkészült, tegyük félre, és hagyjuk pihenni.
      4. Most készítsük el a gombás zellerkrémet. Melegítsünk fel egy lábast közepes-hasonló lángon, majd adjunk hozzá vajat vagy olívaolajat.
      5. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig.
      6. Adjuk hozzá a felaprított zellert és gombát a lábasba, és pirítsuk őket 5-7 percig, amíg a zeller és a gomba megpuhul és aranybarnára sül.
      7. Öntsük hozzá a zöldségleves alapot, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
      8. Vegyük le a lábast a tűzről, majd használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot érjünk el.
      9. Adjuk hozzá a tejszínt a krémhez, és keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
      10. Tálaljuk a sült húst a gombás zellerkrémmel. Díszítsük friss petrezselyemmel.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank