Sütőtökkrémleves gombával

Ezúttal egy különösen finom őszi krémlevest készítünk el. A sütőtökkrémleves az őszi és késő őszi gasztronómia egy nagyon finom fogása, melyet pirított gombával megszórva tálalunk.

Hozzávalók: (6 személyre)

  • 1 kg sĂĽtĹ‘tök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • sĂł Ă­zlĂ©s szerint
  • bors Ă­zlĂ©s szerint
  • 62.5 g tejföl
  • 3 dl vĂ­z
  • 25 dkg csiperkegomba
  • botmixer a turmixoláshoz

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A sütőtököt megpucoljuk, kivájjuk a magjait és kockákra vágjuk.
  2. Egy magas falú tepsiben a rozmaringgal, sóval, borssal és a vaj felével, amit megolvasztunk, összekeverjük.
  3. A fokhagymákat megpucoljuk, és egy kés lapjával megtörjük, majd egészben belekeverjük ezt is.
  4. Előmelegített sütőben 200 °C-on 1 óra alatt puhára sütjük. (Néha megkavarjuk, hogy egyenletes legyen.)
  5. A gombát megpucoljuk, megmossuk folyóvíz alatt, majd felszeleteljük.
  6. A vaj másik felét serpenyőben megolvasztjuk, és a gombaszeleteket jól átpirítjuk rajtuk.
  7. Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, és kivesszük közüle a fokhagymagerezdeket.
  8. Egy magas falú edénybe átmerjük, és felöntjük a tejföllel és a vízzel, majd botmixerrel összeturmixoljuk. A gombával megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 53