Sütőtökkrémleves gombával
EzĂşttal egy kĂĽlönösen finom Ĺ‘szi krĂ©mlevest kĂ©szĂtĂĽnk el. A sĂĽtĹ‘tökkrĂ©mleves az Ĺ‘szi Ă©s kĂ©sĹ‘ Ĺ‘szi gasztronĂłmia egy nagyon finom fogása, melyet pirĂtott gombával megszĂłrva tálalunk.
Hozzávalók: (6 személyre)
- 1 kg sütőtök
- 4 gerezd fokhagyma
- 12,5 dkg vaj
- 1 teáskanál rozmaring
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
- bors ĂzlĂ©s szerint
- 62.5 g tejföl
- 3 dl vĂz
- 25 dkg csiperkegomba
- botmixer a turmixoláshoz
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 75 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A sütőtököt megpucoljuk, kivájjuk a magjait és kockákra vágjuk.
- Egy magas falú tepsiben a rozmaringgal, sóval, borssal és a vaj felével, amit megolvasztunk, összekeverjük.
- A fokhagymákat megpucoljuk, és egy kés lapjával megtörjük, majd egészben belekeverjük ezt is.
- ElĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben 200 °C-on 1 Ăłra alatt puhára sĂĽtjĂĽk. (NĂ©ha megkavarjuk, hogy egyenletes legyen.)
- A gombát megpucoljuk, megmossuk folyĂłvĂz alatt, majd felszeleteljĂĽk.
- A vaj másik felĂ©t serpenyĹ‘ben megolvasztjuk, Ă©s a gombaszeleteket jĂłl átpirĂtjuk rajtuk.
- Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, és kivesszük közüle a fokhagymagerezdeket.
- Egy magas falĂş edĂ©nybe átmerjĂĽk, Ă©s felöntjĂĽk a tejföllel Ă©s a vĂzzel, majd botmixerrel összeturmixoljuk. A gombával megszĂłrva tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
53