Ezúttal egy különösen finom őszi krémlevest készítünk el. A sütőtökkrémleves az őszi és késő őszi gasztronómia egy nagyon finom fogása, melyet pirított gombával megszórva tálalunk.
Hozzávalók:(6 személyre)
- 1 kg sütőtök
- 4 gerezd fokhagyma
- 12,5 dkg vaj
- 1 teáskanál rozmaring
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 62.5 g tejföl
- 3 dl víz
- 25 dkg csiperkegomba
- botmixer a turmixoláshoz
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A sütőtököt megpucoljuk, kivájjuk a magjait és kockákra vágjuk.
- Egy magas falú tepsiben a rozmaringgal, sóval, borssal és a vaj felével, amit megolvasztunk, összekeverjük.
- A fokhagymákat megpucoljuk, és egy kés lapjával megtörjük, majd egészben belekeverjük ezt is.
- Előmelegített sütőben 200 °C-on 1 óra alatt puhára sütjük. (Néha megkavarjuk, hogy egyenletes legyen.)
- A gombát megpucoljuk, megmossuk folyóvíz alatt, majd felszeleteljük.
- A vaj másik felét serpenyőben megolvasztjuk, és a gombaszeleteket jól átpirítjuk rajtuk.
- Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, és kivesszük közüle a fokhagymagerezdeket.
- Egy magas falú edénybe átmerjük, és felöntjük a tejföllel és a vízzel, majd botmixerrel összeturmixoljuk. A gombával megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!