A gombás halételek viszonylag ritkán fordulnak elő a receptes könyvekben. Sok keresgélés után viszont egy nagyszerű receptre bukkantam, a diós-gombás töltött ponty friss alapanyagokból igazán fenséges fogás. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók:(4 személyre)
- 1,5 kg ponty
- szalonna
- 10 dkg őrölt dió
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 15 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 10 dkg májpástétom
- 1 db zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
- 1 kiskanál chiliszósz
- 1 kiskanál ketchup
- só
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A friss egész pontyot megtisztítjuk, beirdaljuk, megmossuk, majd kívül-belül enyhén besózzuk.
- A vajat a zúzott fokhagymával és a borssal elkeverjük, s ezzel megkenjük a hal belső felét.
- Az apróra vágott gombát, a májat, a tejben áztatott zsemlét, a feldarabolt petrezselymet, a hagymát, a szilvalekvárt, a chilit és a ketchupot alaposan összekeverjük és ezzel töltelékkel megtöltjük a ponty belsejét.
- Vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk egy megfelelő nagyságú tepsit, beletesszük a töltött halat, majd a tetejét is beborítjuk vékony szalonnával.
- Fólia alatt kb 50 percig sütjük, majd levéve a fóliát még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- Amikor kész, óvatosan leszedjük róla a szalonnát, és vékonyan megkenjük a maradék szilvalekvárral, rácsepegtetünk egy kis chilit.
- Legvégén darált dióval vastagon beszórjuk.
- Sült krumplival és uborkasalátával frissen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!