Diós-gombás töltött ponty recept
A gombás halételek viszonylag ritkán fordulnak elő a receptes könyvekben. Sok keresgélés után viszont egy nagyszerű receptre bukkantam, a diós-gombás töltött ponty friss alapanyagokból igazán fenséges fogás. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1,5 kg ponty
- szalonna
- 10 dkg őrölt dió
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 15 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 10 dkg májpástétom
- 1 db zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
- 1 kiskanál chiliszósz
- 1 kiskanál ketchup
- sĂł
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 80 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A friss egĂ©sz pontyot megtisztĂtjuk, beirdaljuk, megmossuk, majd kĂvĂĽl-belĂĽl enyhĂ©n besĂłzzuk.
- A vajat a zúzott fokhagymával és a borssal elkeverjük, s ezzel megkenjük a hal belső felét.
- Az apróra vágott gombát, a májat, a tejben áztatott zsemlét, a feldarabolt petrezselymet, a hagymát, a szilvalekvárt, a chilit és a ketchupot alaposan összekeverjük és ezzel töltelékkel megtöltjük a ponty belsejét.
- VĂ©kony szalonnaszeletekkel kibĂ©lelĂĽnk egy megfelelĹ‘ nagyságĂş tepsit, beletesszĂĽk a töltött halat, majd a tetejĂ©t is beborĂtjuk vĂ©kony szalonnával.
- Fólia alatt kb 50 percig sütjük, majd levéve a fóliát még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- Amikor kész, óvatosan leszedjük róla a szalonnát, és vékonyan megkenjük a maradék szilvalekvárral, rácsepegtetünk egy kis chilit.
- Legvégén darált dióval vastagon beszórjuk.
- Sült krumplival és uborkasalátával frissen tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
78