Diós-gombás töltött ponty recept

A gombás halételek viszonylag ritkán fordulnak elő a receptes könyvekben. Sok keresgélés után viszont egy nagyszerű receptre bukkantam, a diós-gombás töltött ponty friss alapanyagokból igazán fenséges fogás. Lássuk is a receptet!

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1,5 kg ponty
  • szalonna
  • 10 dkg Ĺ‘rölt diĂł
  • 2 evĹ‘kanál szilvalekvár
  • 15 dkg gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Ĺ‘rölt bors
  • 10 dkg májpástĂ©tom
  • 1 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 1 kiskanál chiliszĂłsz
  • 1 kiskanál ketchup
  • sĂł

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézségi szint: Bonyolult

Elkészítés menete:

  1. A friss egész pontyot megtisztítjuk, beirdaljuk, megmossuk, majd kívül-belül enyhén besózzuk.
  2. A vajat a zúzott fokhagymával és a borssal elkeverjük, s ezzel megkenjük a hal belső felét.
  3. Az apróra vágott gombát, a májat, a tejben áztatott zsemlét, a feldarabolt petrezselymet, a hagymát, a szilvalekvárt, a chilit és a ketchupot alaposan összekeverjük és ezzel töltelékkel megtöltjük a ponty belsejét.
  4. Vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk egy megfelelő nagyságú tepsit, beletesszük a töltött halat, majd a tetejét is beborítjuk vékony szalonnával.
  5. Fólia alatt kb 50 percig sütjük, majd levéve a fóliát még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
  6. Amikor kész, óvatosan leszedjük róla a szalonnát, és vékonyan megkenjük a maradék szilvalekvárral, rácsepegtetünk egy kis chilit.
  7. Legvégén darált dióval vastagon beszórjuk.
  8. Sült krumplival és uborkasalátával frissen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 78