Nagyon jó receptajánlat ebédre egy gombás sertés darálthúsos étel, a bakonyi húsgombóc. Nagyon finom és szaftos húsétel gombás szósszal, amit 1 óra alatt kész is van. Lássuk is hogyan készül.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gomba
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 dl leves alaplé
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 evőkanál szárított petrezselyem
Húsgombóchoz:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- A darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk.
- A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk.
- A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával, elkavarjuk, felöntjük a levessel.
- Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva, 25 percig főzzük.
- A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.
- Nokedlivel vagy tört burgonyával tálalva az igazi.
Jó étvágyat kívánunk!