Ezúttal egy nagyon Ãzletes csÃpÅ‘s gombasalátát készÃtünk el. A salátánk elkészÃtéséhez egy különleges gombafajtát használunk fel az örögszekérgombát, más néven királylaska. Fehér, húsos tönkű, barna kalapú gomba. Édeskés és vad gombákra emlékeztetÅ‘ Ãzek keverednek benne.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 db ördögszekérgomba (https://www.kifli.hu/81125-chef-gomba-ordogszeker-gomba)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db chili
- fél szál újhagyma
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál chilipor
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál fekete rizsecet vagy balzsamecet
- 2 evőkanálszójaszósz
- 0.25 csokor koriander
- fél evőkanál só
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkészÃtés menete:
-  A gombasaláta elkészÃtéséhez elÅ‘ször az ördögszekérgombát meghámozzuk, majd kézzel tetszÅ‘legesen vékony csÃkokra tépjük.
- Egy fazékban vizet forralunk, 2 percig fÅ‘zzük a gombacsÃkokat, majd hideg vÃzben lehűtjük.Â
- A chilit és az újhagymát feldaraboljuk. Ezt követően egy keverőtálban összekeverjük a zúzott fokhagymát, a chilit, az újhagymát, a szezámmagot és a chiliport.
- Egy serpenyÅ‘ben felhevÃtjük az olajat, majd hirtelenjében beleöntjük a forró olajat az elÅ‘zÅ‘ekben összekevert mixbe.
- Ezt követÅ‘en beletesszük a cukrot, a fekete rizsecetet, a szójaszószt és az aprÃtott koriandert, végül megsózzuk és jól összekeverjük.Â
- A lehűlt gombánkat lecsepegtetjük, majd a tálalótálba tesszük, ráöntjük a salátaöntetet és készen is vagyunk.
Jó étvágyat kÃvánunk!