Chilis gombasaláta
EzĂşttal egy nagyon Ăzletes csĂpĹ‘s gombasalátát kĂ©szĂtĂĽnk el. A salátánk elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez egy kĂĽlönleges gombafajtát használunk fel az örögszekĂ©rgombát, más nĂ©ven királylaska. FehĂ©r, hĂşsos tönkű, barna kalapĂş gomba. ÉdeskĂ©s Ă©s vad gombákra emlĂ©keztetĹ‘ Ăzek keverednek benne.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 db ördögszekérgomba (https://www.kifli.hu/81125-chef-gomba-ordogszeker-gomba)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db chili
- fél szál újhagyma
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál chilipor
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál fekete rizsecet vagy balzsamecet
- 2 evőkanálszójaszósz
- 0.25 csokor koriander
- fél evőkanál só
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 35 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
-  A gombasaláta elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez elĹ‘ször az ördögszekĂ©rgombát meghámozzuk, majd kĂ©zzel tetszĹ‘legesen vĂ©kony csĂkokra tĂ©pjĂĽk.
- Egy fazĂ©kban vizet forralunk, 2 percig fĹ‘zzĂĽk a gombacsĂkokat, majd hideg vĂzben lehűtjĂĽk.Â
- A chilit és az újhagymát feldaraboljuk. Ezt követően egy keverőtálban összekeverjük a zúzott fokhagymát, a chilit, az újhagymát, a szezámmagot és a chiliport.
- Egy serpenyĹ‘ben felhevĂtjĂĽk az olajat, majd hirtelenjĂ©ben beleöntjĂĽk a forrĂł olajat az elĹ‘zĹ‘ekben összekevert mixbe.
- Ezt követĹ‘en beletesszĂĽk a cukrot, a fekete rizsecetet, a szĂłjaszĂłszt Ă©s az aprĂtott koriandert, vĂ©gĂĽl megsĂłzzuk Ă©s jĂłl összekeverjĂĽk.Â
- A lehűlt gombánkat lecsepegtetjük, majd a tálalótálba tesszük, ráöntjük a salátaöntetet és készen is vagyunk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
42