Csertamenti kanászleves

A zalai ételekre jellemző a természetben megtalálható alapanyagok használata, különösen sok olyan étel van, amelyben erdei gomba az összetevő. Ezúttal egy finom erdei gombás gombócleves receptjét ismertetjük, a csertamenti kanászlevest főzzük meg.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 5 dkg kockára vágott hĂşsos fĂĽstölt szalonna
  • 2 db sárgarĂ©pa
  • 1 db fehĂ©rrĂ©pa
  • 15 dkg erdei gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • sĂł, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld
  • 1 evĹ‘kanál liszt

A hĂşsgombĂłchoz:

  • 20 dkg darált sertĂ©shĂşs
  • 5 dkg rizs
  • sĂł, bors

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A tisztított zöldségeket és a gombát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra reszeljük és pároljuk, majd 1,5 liter vízzel felengedjük.
  2. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük pirospaprikát és elkészítjük a zsírral készített rántást. Lassan tovább főzzük, és pirított szalonnát adunk hozzá.
  3. Rövid főzés után a megtisztított, felszeletelt gombát is beletesszük a levesbe.
  4. A gombóchoz rizst főzünk, összekeverjük a darált sertéshússal, sózzuk és borsozzuk és gombócokat formálunk belőle.
  5. Amikor a zöldségek megpuhultak, a gombócokat is belefőzzük a levesbe.
  6. A levest friss aprított petrezselyemzölddel szórjuk meg és melegen tálalva kínáljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 346