A mai ebédlőasztalra egy nagyon finom gombás halétel kerül, melyet finom gombás szósszal és rákkal tálalunk. Ebédünk egy nagyon egészséges fogasfilé Kárpáti módra. Alacsony szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánljuk ezt az ínycsiklandó fogást.
Hozzávalók:(4 személyre)
- 60 dkg fogasfilé
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- 7 dkg vaj
- őrölt fehér bors és só
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 3 dl húsleves (tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskockából is készülhet)
- 1 kiskanál ételízesítő por (Vegeta)
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- 10 dkg tisztított fagyasztott rákhús
- 1 csokor kapor
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A halat 4 db egyenlő méretű szeletre vágjuk, kissé megsózzuk.
- A hagymát és a gombát megtisztítjuk, az hagymát finomra, míg a gombát kisebb cikkekre daraboljuk.
- A hagymát egy serpenyőben 5 dkg olvasztott vajon, kis lángon üvegesre sütjük, majd – már nagy lángon – a gombát is megpirítjuk rajta.
- Kissé megsózzuk, megborsozzuk, egy evőkanál liszttel meghintjük. Ezután jól elkeverjük, és a húsleves alaplét ráöntjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejszínnel dúsítjuk.
- A halszeleteket a maradék 2 dkg vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, az 1 dl fehérbort ráöntjük, és alufóliával lefedve, sütőben, nagy lánggal 10 percig pároljuk.
- Szűrőlapáttal tányérra rakjuk, levét a gombamártáshoz öntjük, a fölengedett, lecsöpögtetett rákot meg a fölaprított kaprot is beleszórjuk. Jól megforrósítjuk, végül a halra öntjük.
- Párolt rizzsel vagy burgonyakrokett illik hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!