Fogasfilé Kárpáti módra

A mai ebédlőasztalra egy nagyon finom gombás halétel kerül, melyet finom gombás szósszal és rákkal tálalunk. Ebédünk egy nagyon egészséges fogasfilé Kárpáti módra. Alacsony szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánljuk ezt az ínycsiklandó fogást.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 60 dkg fogasfilĂ©
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 7 dkg vaj
  • Ĺ‘rölt fehĂ©r bors Ă©s sĂł
  • 1 pĂşpozott evĹ‘kanál finomliszt
  • 3 dl hĂşsleves (tyĂşkhĂşsleves- vagy zöldsĂ©gleveskockábĂłl is kĂ©szĂĽlhet)
  • 1 kiskanál Ă©telĂ­zesĂ­tĹ‘ por (Vegeta)
  • 1 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂ­n
  • 1 dl fehĂ©rbor
  • 10 dkg tisztĂ­tott fagyasztott rákhĂşs
  • 1 csokor kapor

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: Bonyolult

Elkészítés menete:

  1. A halat 4 db egyenlő méretű szeletre vágjuk, kissé megsózzuk.
  2. A hagymát és a gombát megtisztítjuk, az hagymát finomra, míg a gombát kisebb cikkekre daraboljuk.
  3. A hagymát egy serpenyőben 5 dkg olvasztott vajon, kis lángon üvegesre sütjük, majd – már nagy lángon – a gombát is megpirítjuk rajta.
  4. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, egy evőkanál liszttel meghintjük. Ezután jól elkeverjük, és a húsleves alaplét ráöntjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejszínnel dúsítjuk.
  5. A halszeleteket a maradék 2 dkg vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, az 1 dl fehérbort ráöntjük, és alufóliával lefedve, sütőben, nagy lánggal 10 percig pároljuk.
  6. Szűrőlapáttal tányérra rakjuk, levét a gombamártáshoz öntjük, a fölengedett, lecsöpögtetett rákot meg a fölaprított kaprot is beleszórjuk. Jól megforrósítjuk, végül a halra öntjük.
  7. Párolt rizzsel vagy burgonyakrokett illik hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

 99