Fűszeres besamellel töltött gombafejek
A besamel mártást fĹ‘leg hĂşsokhoz szoktunk alkalmazni, de kiprĂłbálva gombatöltelĂ©kkĂ©nt is kiválĂł alapanyag, hogy egy finom Ă©s hĂşsmentes ebĂ©det állĂtsunk össze. A besamellel töltött gombafejek recepttel garantáltan egy kĂĽlönleges fogást tehetĂĽnk le a családi asztalra.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 10 nagyobb db csiperkegomba
- 1 evőkanál margarin
- 8 gerezd reszelt fokhagyma
- 2.5 dl tej
- 5 dkg félkemény reszelt sajt
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 teáskanál kakukkfű
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
- bors ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 45 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A gombák tönkjét kivágjuk, megpucoljuk, megmossuk és lecsepegtetjük és egy tepsibe helyezzük.
- ElkĂ©szĂtjĂĽk a besamelt. A tejet felforraljuk, fĂ©lretesszĂĽk.
- 1 evĹ‘kanál margarint felforrĂłsĂtunk, Ă©s rajta a lisztet világosra pirĂtjuk, majd a forrĂł tejet apránkĂ©nt hozzáöntjĂĽk. Folytonos keverĂ©s mellett pár perc alatt besűrűsödik.
- Ha besűrűsödött a gázt elzárjuk, és mehet bele a reszelt fokhagyma, a reszelt sajt, a kakukkfű, a só és a bors. Jól összekeverjük.
- A kĂ©sz mártást a tepsiben elĹ‘kĂ©szĂtett gombafejekbe töltjĂĽk.
- ElĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben 200-220 °C-on kĂ©szre sĂĽtjĂĽk a gombafejeket.
- Rizzsel, rizibizivel melegen tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
48