Sajtos gombatorta recept
A sajtos gombatorta egy könnyen elkĂ©szĂthetĹ‘ olcsĂł sĂłs sĂĽtemĂ©ny. ElkĂ©szĂtĂ©se nem igĂ©nyel nagy tapasztalatot. Előételnek is kiválĂł, de leves mellĂ© is fogyaszthatĂł.
Hozzávalók: (6 szelethez)
- 1 közepes burgonya (12 dkg), só,
- 12 dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál só
- 7 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 0,5-0,7 dl vĂz
- SĂĽtĹ‘forma a torta elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez
- A sütőforma kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin
A tetejére:
- 25-30 dkg csiperkegomba
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 7 dkg reszelt trappista sajt
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 65 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A burgonyát enyhĂ©n sĂłzott vĂzben, hĂ©jában megfĹ‘zzĂĽk. AmĂg a krumpli fĹ‘, a torta tetejĂ©re valĂł gombát megtisztĂtjuk, vĂ©konyan fölszeleteljĂĽk az olajon vagy az olvasztott vajon megpirĂtjuk, hűlni hagyjuk.
- A puha burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és amikor kihűlt, a lisztet, a sütőport, a sót meg az olvasztott vajat is hozzáadjuk.
- Hozzáadjuk a hideg vizet. Annyi hideg vĂzzel gyĂşrjuk össze, hogy kissĂ© lágy tĂ©sztát kapjunk.
- Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Óvatosan, kézzel a tortaformába nyomkodjuk a tésztát.
- A pirĂtott gombát egyenletesen a tĂ©sztára szĂłrjuk.Â
- A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat kissĂ© fölverjĂĽk, azután a tejet, a sĂłt, a petrezselymet meg a sajtot is hozzáadjuk Ă©s alaposan elkeverjĂĽk. Az Ăgy kĂ©szĂĽlt masszát a gombára öntjĂĽk.
- ElĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben, a közepesnĂ©l egy kicsit erĹ‘sebb lánggal 190 ÂşC-on 25-30 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.
- Melegen tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
176