Sajtos gombatorta recept

A sajtos gombatorta egy könnyen elkészíthető olcsó sós sütemény. Elkészítése nem igényel nagy tapasztalatot. Előételnek is kiváló, de leves mellé is fogyasztható.

Hozzávalók: (6 szelethez)

  • 1 közepes burgonya (12 dkg), sĂł,
  • 12 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál sĂĽtĹ‘por
  • 1 kiskanál sĂł
  • 7 dkg vaj vagy sĂĽtĹ‘margarin
  • 0,5-0,7 dl vĂ­z
  • SĂĽtĹ‘forma a torta elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • A sĂĽtĹ‘forma kikenĂ©sĂ©hez: vaj vagy sĂĽtĹ‘margarin

A tetejére:

  • 25-30 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál sĂł
  • 7 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A burgonyát enyhén sózott vízben, héjában megfőzzük. Amíg a krumpli fő, a torta tetejére való gombát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük az olajon vagy az olvasztott vajon megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A puha burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és amikor kihűlt, a lisztet, a sütőport, a sót meg az olvasztott vajat is hozzáadjuk.
  3. Hozzáadjuk a hideg vizet. Annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy kissé lágy tésztát kapjunk.
  4. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Óvatosan, kézzel a tortaformába nyomkodjuk a tésztát.
  5. A pirított gombát egyenletesen a tésztára szórjuk. 
  6. A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, azután a tejet, a sót, a petrezselymet meg a sajtot is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Az így készült masszát a gombára öntjük.
  7. Előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal 190 ºC-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
  8. Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 260