A sajtos gombatorta egy könnyen elkészÃthetÅ‘ olcsó sós sütemény. ElkészÃtése nem igényel nagy tapasztalatot. Előételnek is kiváló, de leves mellé is fogyasztható.
Hozzávalók: (6 szelethez)
- 1 közepes burgonya (12 dkg), só,
- 12 dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál só
- 7 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 0,5-0,7 dl vÃz
- SütÅ‘forma a torta elkészÃtéséhez
- A sütőforma kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin
A tetejére:
- 25-30 dkg csiperkegomba
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 7 dkg reszelt trappista sajt
ElkészÃtési idÅ‘: 65 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkészÃtés menete:
- A burgonyát enyhén sózott vÃzben, héjában megfÅ‘zzük. AmÃg a krumpli fÅ‘, a torta tetejére való gombát megtisztÃtjuk, vékonyan fölszeleteljük az olajon vagy az olvasztott vajon megpirÃtjuk, hűlni hagyjuk.
- A puha burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és amikor kihűlt, a lisztet, a sütőport, a sót meg az olvasztott vajat is hozzáadjuk.
- Hozzáadjuk a hideg vizet. Annyi hideg vÃzzel gyúrjuk össze, hogy kissé lágy tésztát kapjunk.
- Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Óvatosan, kézzel a tortaformába nyomkodjuk a tésztát.
- A pirÃtott gombát egyenletesen a tésztára szórjuk.Â
- A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, azután a tejet, a sót, a petrezselymet meg a sajtot is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Az Ãgy készült masszát a gombára öntjük.
- ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a közepesnél egy kicsit erÅ‘sebb lánggal 190 ºC-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kÃvánunk!