Sajtos gombatorta recept

      Sajtos gombatorta recept

      A sajtos gombatorta egy könnyen elkészíthető olcsó sós sütemény. Elkészítése nem igényel nagy tapasztalatot. Előételnek is kiváló, de leves mellé is fogyasztható.

      Hozzávalók: (6 szelethez)

      • 1 közepes burgonya (12 dkg), só,
      • 12 dkg finomliszt
      • 1 kiskanál sütÅ‘por
      • 1 kiskanál só
      • 7 dkg vaj vagy sütÅ‘margarin
      • 0,5-0,7 dl víz
      • SütÅ‘forma a torta elkészítéséhez
      • A sütÅ‘forma kikenéséhez: vaj vagy sütÅ‘margarin

      A tetejére:

      • 25-30 dkg csiperkegomba
      • 5 dkg vaj
      • 1 csokor petrezselyem
      • 2 tojás
      • 2 dl tej
      • 1 kiskanál só
      • 7 dkg reszelt trappista sajt

      Elkészítési idő: 65 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A burgonyát enyhén sózott vízben, héjában megfőzzük. Amíg a krumpli fő, a torta tetejére való gombát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük az olajon vagy az olvasztott vajon megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
      2. A puha burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és amikor kihűlt, a lisztet, a sütőport, a sót meg az olvasztott vajat is hozzáadjuk.
      3. Hozzáadjuk a hideg vizet. Annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy kissé lágy tésztát kapjunk.
      4. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Óvatosan, kézzel a tortaformába nyomkodjuk a tésztát.
      5. A pirított gombát egyenletesen a tésztára szórjuk.Â
      6. A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, azután a tejet, a sót, a petrezselymet meg a sajtot is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Az így készült masszát a gombára öntjük.
      7. Előmelegített sütőben, a közepesnél egy kicsit erősebb lánggal 190 ºC-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
      8. Melegen tálaljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank