Gemencei töltött gomba egy nagyon kiadós és fenséges étel, amit hasábburgonyával tálalva kínálhatunk. Receptje nem tartozik az egyszerű ételek közé, de igazán különleges főétel.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg gomba
- 0,9 dl étolaj
- 8 dkg vöröshagyma
- 5 dkg paradicsompüré
- 5 dkg citrom
- őrölt bors, só
- 1,5 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
- 10 dkg sertéshús (sertéscomb)
- 20 dkg párolt rizs
- 2 db tojás
Sült burgonyához
- 30 dkg hasábburgonya
- 50 dkg zsír
- 3 dkg só
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A vöröshagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk. A sertéshúst felkockázzuk, a gombát megtisztítjuk. A gombaszárakat levesszük és felkockázzuk. A gombakalapokat félretesszük.
- Az étolajban a vöröshagymát üveges pároljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom levét, őrölt borsot és fehérbort. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük.
- Vajon megpároljuk a kockára vágott húst és a gombaszárakat és ezután ledaráljuk.
- Párolt rizst készítünk (1 pohár rizs, 2 pohár vízben megfőzünk).
- A párolt rizsbe beleütünk 2 db tojást, sózzuk és borsozzuk és mindezt alaposan összekeverjük a fenti húsos-gombás masszához.
- A félretett gombakalapokat a fenti a fenti töltelékkel megtöltjük és a 3. pontban készített főzőlébe helyezve puhára pároljuk.
- Köretként hasábburgonyát készítünk (30 dkg hasábokra vágott burgonyát zsírban aranysárgára sütünk). Ízlés szerint sózzuk.
- Végezetül a gomba levével meglocsoljuk.
Jó étvágyat kívánunk!