Gomba befőzése

A gomba tartĂłsĂ­tásának egyik legkĂ©zenfekvĹ‘bb mĂłdja a gomba befĹ‘zĂ©se. Ha sok gombánk van Ă©s nem szeretnĂ©nk fagyasztĂłba tenni, vagy nincs elĂ©g hely – akkor válasszuk a befĹ‘zĂ©st. Viszonylag idĹ‘igĂ©nyes munka, de tĂ©len nagyon jĂł vitaminforrás az eltett gomba. Lássunk is egy egyszerű receptet a gomba befĹ‘zĂ©sĂ©re!

  • gombakalapok (gomba tönkjĂ©t távolĂ­tsuk el)
  • sĂł
  • 3-4 db egĂ©sz feketebors
  • 1 fej vöröshagyma
  • ecet
  • kĂ©shegynyi szorbinsav vagy benzoesav
  • befĹ‘ttes ĂĽvegek az eltevĂ©shez
  • szűrĹ‘kanál
  1. Vizet forralunk és a gombakalapokat ebben a felforrt vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
  2. A literes üvegek aljára karikára vágott vöröshagymát és 3-4 szem egész feketeborsot teszünk.
  3. Erre helyezzük az 1. pontban előkészített gombákat, amit hagymakarikákkal fedünk le.
  4. Közben enyhén ecetes, sós vizet forralunk, amit gombára öntünk.
  5. Tetejére csipet szorbinsavat vagy ha nincs benzoesavat rakunk.
  6. Ezután az üvegeket lekötjük és nedves gőzben addig gőzöljük, míg a lé gyöngyözni kezd.

 54