Gomba befőzése

      Gomba befőzése

      A gomba tartósításának egyik legkézenfekvőbb módja a gomba befőzése. Ha sok gombánk van és nem szeretnénk fagyasztóba tenni, vagy nincs elég hely – akkor válasszuk a befőzést. Viszonylag időigényes munka, de télen nagyon jó vitaminforrás az eltett gomba. Lássunk is egy egyszerű receptet a gomba befőzésére!

      • gombakalapok (gomba tönkjét távolítsuk el)
      • 3-4 db egész feketebors
      • 1 fej vöröshagyma
      • ecet
      • késhegynyi szorbinsav vagy benzoesav
      • befőttes üvegek az eltevéshez
      • szűrőkanál
      1. Vizet forralunk és a gombakalapokat ebben a felforrt vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
      2. A literes üvegek aljára karikára vágott vöröshagymát és 3-4 szem egész feketeborsot teszünk.
      3. Erre helyezzük az 1. pontban előkészített gombákat, amit hagymakarikákkal fedünk le.
      4. Közben enyhén ecetes, sós vizet forralunk, amit gombára öntünk.
      5. Tetejére csipet szorbinsavat vagy ha nincs benzoesavat rakunk.
      6. Ezután az üvegeket lekötjük és nedves gőzben addig gőzöljük, míg a lé gyöngyözni kezd.

      Loading

      blank