
A gomba tartósításának egyik legkézenfekvőbb módja a gomba befőzése. Ha sok gombánk van és nem szeretnénk fagyasztóba tenni, vagy nincs elég hely – akkor válasszuk a befőzést. Viszonylag időigényes munka, de télen nagyon jó vitaminforrás az eltett gomba. Lássunk is egy egyszerű receptet a gomba befőzésére!
Nyersanyagszükséglet: (1 üveghez)
- gombakalapok (gomba tönkjét távolítsuk el)
- só
- 3-4 db egész feketebors
- 1 fej vöröshagyma
- ecet
- késhegynyi szorbinsav vagy benzoesav
- befőttes üvegek az eltevéshez
- szűrőkanál
Elkészítés menete:
- Vizet forralunk és a gombakalapokat ebben a felforrt vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
- A literes üvegek aljára karikára vágott vöröshagymát és 3-4 szem egész feketeborsot teszünk.
- Erre helyezzük az 1. pontban előkészített gombákat, amit hagymakarikákkal fedünk le.
- Közben enyhén ecetes, sós vizet forralunk, amit gombára öntünk.
- Tetejére csipet szorbinsavat vagy ha nincs benzoesavat rakunk.
- Ezután az üvegeket lekötjük és nedves gőzben addig gőzöljük, míg a lé gyöngyözni kezd.
Jó befőzést kívánunk!