
A ponty leginkább a közkedvelt bajai és szegedi halászlé alapja. Viszont kiválóan alkalmas paprikás elkészítéséhez is. Ezúttal a gombás pontypaprikást készítjük el szalvétás gombóccal.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 db ujjnyi vastag pontypatkó
- só, őrölt fekete bors
- 1 közepes vöröshagyma
- 0,5 dl étolaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 dl tejföl
- 3 evőkanál finomliszt
Körethez:
- 25 dkg szikkadt kenyér
- 20 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- só
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítési idő: kb. 100 perc
Nehézségi szint:Bonyolult
Elkészítés menete:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra felkarikázzuk és a paradicsomot apróra szeleteljük.
- A megmosott és megtisztított pontypatkókat megsózzuk.
- Az apróra vágott vöröshagymát a forró étolajon aranybarnára pirítjuk, ezután a tűzről lehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával és alaposan elkeverjük.
- Ezután felöntjük 3 dl vízzel és felforraljuk. Ha felforrt beletesszük a pontypatkókat.
- A felforrt lébe ezután belehelyezzük a felaprított gombát, az apró darabokra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot.
- Közepes lángon 10 percig pároljuk.
- Ezután kiszedjük a fűszeres léből halszeleteket és tányérra tesszük.
- A fűszeres lébe belerakjuk az 1 dl tejfölt, majd beleszórunk 3 evőkanál lisztet és kevés vizet, így ezzel a habarással besűrítjük. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk, ha újból felforr sóval és borssal ízesítjük. Tálalásig visszatesszük bele a pontyszeleteket.
- Elkészítjük a köretet: A szikkadt kenyeret apró kockákra vágjuk, majd szárazon tepsibe tesszük és 180 °C-on aranybarnára pirítjuk.
- Keverőtálba tesszük a pirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lisztet, hozzáütjük a 3 db tojást. Beletesszük a sót, az apróra vágott petrezselymet és annyi vizet, hogy könnyen keverhető, de ne folyékony tésztát kapjunk.
- A tésztát alaposan csomómentesre keverjük és egy csíkban a konyharuhára tesszük. Eligazítjuk és szorosan felcsavarjuk és a két végét kötözőzsineggel megkötözzük.
- Az így kapott kenyeres tésztát forró vízzel töltött tepsibe téve, 180°C-os sütőben 1-1,5 óra alatt megfőzzük, a szalvétás gombóc vastagságától függően.
- Ha elkészült, kiszedjük a főzővízből és a konyharuhából, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a pontypaprikással tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!