A ponty leginkább a közkedvelt bajai és szegedi halászlé alapja. Viszont kiválóan alkalmas paprikás elkészítéséhez is. Ezúttal a gombás pontypaprikást készítjük el szalvétás gombóccal.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 db ujjnyi vastag pontypatkó
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál finomliszt

Körethez:

  • 25 dkg szikkadt kenyér
  • 20 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítési idő: kb. 100 perc

Nehézségi szint:Bonyolult

Elkészítés menete:

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra felkarikázzuk és a paradicsomot apróra szeleteljük.
  2. A megmosott és megtisztított pontypatkókat megsózzuk.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát a forró étolajon aranybarnára pirítjuk, ezután a tűzről lehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával és alaposan elkeverjük.
  4. Ezután felöntjük 3 dl vízzel és felforraljuk. Ha felforrt beletesszük a pontypatkókat.
  5. A felforrt lébe ezután belehelyezzük a felaprított gombát, az apró darabokra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot.
  6. Közepes lángon 10 percig pároljuk.
  7. Ezután kiszedjük a fűszeres léből halszeleteket és tányérra tesszük.
  8. A fűszeres lébe belerakjuk az 1 dl tejfölt, majd beleszórunk 3 evőkanál lisztet és kevés vizet, így ezzel a habarással besűrítjük. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk, ha újból felforr sóval és borssal ízesítjük. Tálalásig visszatesszük bele a pontyszeleteket.
  9. Elkészítjük a köretet: A szikkadt kenyeret apró kockákra vágjuk, majd szárazon tepsibe tesszük és 180 °C-on aranybarnára pirítjuk.
  10. Keverőtálba tesszük a pirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lisztet, hozzáütjük a 3 db tojást. Beletesszük a sót, az apróra vágott petrezselymet és annyi vizet, hogy könnyen keverhető, de ne folyékony tésztát kapjunk.
  11. A tésztát alaposan csomómentesre keverjük és egy csíkban a konyharuhára tesszük. Eligazítjuk és szorosan felcsavarjuk és a két végét kötözőzsineggel megkötözzük.
  12. Az így kapott kenyeres tésztát forró vízzel töltött tepsibe téve, 180°C-os sütőben 1-1,5 óra alatt megfőzzük, a szalvétás gombóc vastagságától függően.
  13. Ha elkészült, kiszedjük a főzővízből és a konyharuhából, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a pontypaprikással tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Loading