Gombás pontypaprikás szalvétás gombóccal

      Gombás pontypaprikás szalvétagombóccal

      A ponty leginkább a közkedvelt bajai és szegedi halászlé alapja. Viszont kiválóan alkalmas paprikás elkészítéséhez is. Ezúttal a gombás pontypaprikást készítjük el szalvétás gombóccal.

      Hozzávalók: (4 személyre)

      • 4 db ujjnyi vastag pontypatkó
      • só, őrölt fekete bors
      • 1 közepes vöröshagyma
      • 0,5 dl étolaj
      • 1 evőkanál fűszerpaprika
      • 20 dkg csiperke gomba
      • 1 db zöldpaprika
      • 1 db paradicsom
      • 1 dl tejföl
      • 3 evőkanál finomliszt

      Körethez:

      • 25 dkg szikkadt kenyér
      • 20 dkg finomliszt
      • 3 db tojás
      • 1 csokor petrezselyem

      Elkészítési idő: kb. 100 perc

      Nehézségi szint:Bonyolult

      Elkészítés menete:

      1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra felkarikázzuk és a paradicsomot apróra szeleteljük.
      2. A megmosott és megtisztított pontypatkókat megsózzuk.
      3. Az apróra vágott vöröshagymát a forró étolajon aranybarnára pirítjuk, ezután a tűzről lehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával és alaposan elkeverjük.
      4. Ezután felöntjük 3 dl vízzel és felforraljuk. Ha felforrt beletesszük a pontypatkókat.
      5. A felforrt lébe ezután belehelyezzük a felaprított gombát, az apró darabokra vágott zöldpaprikát, majd a paradicsomot.
      6. Közepes lángon 10 percig pároljuk.
      7. Ezután kiszedjük a fűszeres léből halszeleteket és tányérra tesszük.
      8. A fűszeres lébe belerakjuk az 1 dl tejfölt, majd beleszórunk 3 evőkanál lisztet és kevés vizet, így ezzel a habarással besűrítjük. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk, ha újból felforr sóval és borssal ízesítjük. Tálalásig visszatesszük bele a pontyszeleteket.
      9. Elkészítjük a köretet: A szikkadt kenyeret apró kockákra vágjuk, majd szárazon tepsibe tesszük és 180 °C-on aranybarnára pirítjuk.
      10. Keverőtálba tesszük a pirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lisztet, hozzáütjük a 3 db tojást. Beletesszük a sót, az apróra vágott petrezselymet és annyi vizet, hogy könnyen keverhető, de ne folyékony tésztát kapjunk.
      11. A tésztát alaposan csomómentesre keverjük és egy csíkban a konyharuhára tesszük. Eligazítjuk és szorosan felcsavarjuk és a két végét kötözőzsineggel megkötözzük.
      12. Az így kapott kenyeres tésztát forró vízzel töltött tepsibe téve, 180°C-os sütőben 1-1,5 óra alatt megfőzzük, a szalvétás gombóc vastagságától függően.
      13. Ha elkészült, kiszedjük a főzővízből és a konyharuhából, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a pontypaprikással tálaljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank