Gombás-almás rakott krumpli recept

Az almás-gombás rakott krumpli egy ízletes és tápláló étel, amelyben a krémes krumpli rétegek harmonizálnak az almás-frissítő ízzel és a gombás szaftossággal. Ez a tökéletes választás lehet akár egy hétvégi családi vacsorához vagy egy ünnepi összejövetelhez. Bár az elkészítése némi időt igényel, a végeredmény minden erőfeszítést megér.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kg burgonya, meghámozva Ă©s felszeletelve
  • 2 közepes mĂ©retű alma, meghámozva Ă©s felszeletelve
  • 20 dkg csiperkegomba, felszeletelve
  • 1 nagy fej hagyma, felaprĂ­tva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprĂ­tva
  • 2 dl tejszĂ­n
  • 10 dkg reszelt trappista sakt
  • 2 evĹ‘kanál vaj
  • 2 evĹ‘kanál liszt
  • 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy más kedvenc fűszer)
  • sĂł Ă©s bors Ă­zlĂ©s szerint

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi szint: Nehéz
Elkészítés menete:

  1. Először főzd meg a krumplit sós vízben, amíg puhává válik. Ezután szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.
  2. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes hőfokon. Add hozzá az aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.
  3. Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd további 5-7 percig, amíg a gomba megpuhul és enyhén aranybarnára sül.
  4. Közben egy másik serpenyőben olvaszd meg a másik evőkanál vajat közepes hőfokon. Szórd rá a lisztet, és keverd össze, hogy készíts egy rántást. Főzd néhány percig, majd lassan keverve adagold hozzá a tejszínt. Főzd további 2-3 percig, amíg besűrűsödik és sima mártás lesz belőle.
  5. Add hozzá a reszelt sajtot a mártáshoz, majd keverd el, amíg a sajt felolvad.
  6. Vegyél egy mélyebb tűzálló tálat, és olajozd ki vagy béleld ki sütőpapírral.
  7. Rétegezd a tűzálló tálat a főtt krumpli szeletekkel, az almával és a gombával. Szórd meg kakukkfűvel, sóval és borssal ízlés szerint.
  8. Öntsd rá a sajtos mártást az egész ételre, majd fedd le alufóliával.
  9. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd tedd be a tepsit és süsd 30 percig.
  10. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  11. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd kicsit pihenni, hogy az étel összeálljon és könnyebb legyen szeletelni.
  12. Tálald az almás-gombás rakott krumplit friss zöldsalátával vagy savanyúsággal kísérve.

Jó étvágyat kívánunk!

 277