A gombás-brokkolis lepény egy ízletes és tápláló fogás, melyet ropogós tésztával, gombás és brokkolis töltelékkel. Jó alternatívája a pizzának, de jellegében inkább a lángoshoz hasonló. Gazdag ízvilága és egészséges összetevői miatt kedvelt étel különösen a vegetáriánusok számára. Lássuk is a receptjét!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 8 dkg vaj (lágy)
- 1 dl tejföl(tésztához)
- 1.5 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint só
- 50 dkg brokkoli
- 40 dkg gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2.5 dl tejföl (töltelékhez)
- 2 db tojás
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- 1 kiskanál fekete bors
- 1 teáskanál ételízesítő
- 10 dkg sajt (ízlés szerint)
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. A gombát megtisztítjuk és tetszőleges darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Egy tálkában egyneművé keverünk 2.5 dl tejfölt a tojásokkal, a sóval és a borssal. Félretesszük.
- Egy méretes edénybe összeszitáljuk a sütőport a liszttel. Ebbe teszünk egy kiskanál sót, majd a lágy vajat és 1 dl tejfölt. Összedolgozzuk. Egy nagyon könnyen kezelhető, jó állagú tésztát fogunk kapni. Cipó alakúra formáljuk.
- Egy méretes tortaformát (nálam ez 22 cm átmérőjű kör), egy ujjnyi vajjal körbekenünk, majd kilisztezzük. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. 3-5 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk.
- Ezzel kibéleljük a tortaformát (a tészta csak a karima háromnegyedéig érjen), majd hűtőbe tesszük annyi időre, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
- A brokkolit sós, lobogóan forró vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük hűlni.
- Egy serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk. Ebbe kissé pirosra sütjük a hagymát, majd hozzáadva a gombát összepirítjuk a kettőt.
- Amikor teljesen elsülte a keletkezett felesleges nedvességet, levesszük a tűzről és meghintjük ételízesítővel. Langyosra hűtjük.
- A tortaformában várakozó tésztára egyenletesen elterítjük a gombás hagymát. Ennek a tetejére tesszük a brokkolirózsákat.
- Ezután ráöntjük a tojással összekevert tejfölt, és kissé megrázogatjuk, hogy egyenletesen elterüljön a brokkoli között.
- A tetejét megszórjuk bőven reszelt sajttal, és előmelegített 190 C-os sütőbe tesszük. Kb. 35–40 percig sütjük. Amikor látjuk, hogy aranybarna a teteje, kivesszük a sütőből.
- Leválasztjuk a tortakarimát. Langyosra hűtjük, és tálaljuk.
Jóétvágyat kívánunk!