Gombás-brokkolis lepény

      Gombás-brokkolis lepény

      A gombás-brokkolis lepény egy ízletes és tápláló fogás, melyet ropogós tésztával, gombás és brokkolis töltelékkel. Jó alternatívája a pizzának, de jellegében inkább a lángoshoz hasonló. Gazdag ízvilága és egészséges összetevői miatt kedvelt étel különösen a vegetáriánusok számára. Lássuk is a receptjét!

      Hozzávalók:

      • 25 dkg finomliszt
      • 8 dkg vaj (lágy)
      • 1 dl tejföl(tésztához)
      • 1.5 teáskanál sütőpor
      • ízlés szerint só
      • 50 dkg brokkoli
      • 40 dkg gomba
      • 1 közepes fej vöröshagyma
      • 2.5 dl tejföl (töltelékhez)
      • 2 db tojás
      • 1 evőkanál napraforgó olaj
      • 1 kiskanál fekete bors
      • 1 teáskanál ételízesítő
      • 10 dkg sajt (ízlés szerint)

      Elkészítési idő: 70 perc
      Nehézségi szint: Bonyolult
      Elkészítés menete:

      1. A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. A gombát megtisztítjuk és tetszőleges darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Egy tálkában egyneművé keverünk 2.5 dl tejfölt a tojásokkal, a sóval és a borssal. Félretesszük.
      2. Egy méretes edénybe összeszitáljuk a sütőport a liszttel. Ebbe teszünk egy kiskanál sót, majd a lágy vajat és 1 dl tejfölt. Összedolgozzuk. Egy nagyon könnyen kezelhető, jó állagú tésztát fogunk kapni. Cipó alakúra formáljuk.
      3. Egy méretes tortaformát (nálam ez 22 cm átmérőjű kör), egy ujjnyi vajjal körbekenünk, majd kilisztezzük. Enyhén lisztezett deszkán a tésztát kb. 3-5 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk.
      4. Ezzel kibéleljük a tortaformát (a tészta csak a karima háromnegyedéig érjen), majd hűtőbe tesszük annyi időre, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
      5. A brokkolit sós, lobogóan forró vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük hűlni.
      6. Egy serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk. Ebbe kissé pirosra sütjük a hagymát, majd hozzáadva a gombát összepirítjuk a kettőt.
      7. Amikor teljesen elsülte a keletkezett felesleges nedvességet, levesszük a tűzről és meghintjük ételízesítővel. Langyosra hűtjük.
      8. A tortaformában várakozó tésztára egyenletesen elterítjük a gombás hagymát. Ennek a tetejére tesszük a brokkolirózsákat.
      9. Ezután ráöntjük a tojással összekevert tejfölt, és kissé megrázogatjuk, hogy egyenletesen elterüljön a brokkoli között.
      10. A tetejét megszórjuk bőven reszelt sajttal, és előmelegített 190 C-os sütőbe tesszük. Kb. 35–40 percig sütjük. Amikor látjuk, hogy aranybarna a teteje, kivesszük a sütőből.
      11. Leválasztjuk a tortakarimát. Langyosra hűtjük, és tálaljuk.

      étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank