Gombás-sajtos rakott karfiol

      Gombás-sajtos rakott karfiol recept

      A gombás-sajtos rakott karfiol ízletes és tápláló étel, amelyben a gombák gazdag ízét élvezhetjük. A gombák jellegzetes íze és aromája kiválóan harmonizál a sajtos mártással és a karfiol lágy ízével. Ez az étel ideális választás lehet, ha szereted a gombát és szeretnél változatos és ízletes ételt készíteni.

      Hozzávalók:(4 személyre)

      • 1 közepes méretű karfiol
      • 20 dkg csiperke gomba
      • 1 közepes méretű hagyma, finomra aprítva
      • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
      • 2 evőkanál vaj
      • 2 evőkanál liszt
      • 0,5 liter tej
      • 15 dkg reszelt trappista sajt
      • 1 teáskanál szárított oregánó
      • 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
      • só és bors ízlés szerint
      • zsemlemorzsa a tetejére

      Elkészítési idő: 65 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Először főzd meg a karfiolt sós vízben, amíg kissé megpuhul, de még ropogós marad. Majd szűrd le, és tedd félre.
      2. Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adj hozzá a finomra aprított hagymát, és párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig.
      3. Vágd fel a gombát vékony szeletekre, és add hozzá a serpenyőbe. Pirítsd a gombát, amíg megpuhul és kissé levet enged. Sózd és borsozd ízlés szerint. Tedd félre.
      4. Egy másik serpenyőben készítsd el a sajtmártást. Olvaszd fel a vajat közepes hőmérsékleten, majd add hozzá a lisztet, és keverd össze, hogy kialakuljon egy sűrű massza. Főzd körülbelül 1 percig, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatos keverés mellett. Add hozzá a reszelt sajtot, és keverd, amíg elolvad. Ízesítsd szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Főzd további 2-3 percig, amíg a mártás sűrűbbé válik. Tedd félre.
      5. Egy tűzálló tál aljára teríts egy réteg főtt karfiolt. Ráöntsd a gombás hagymás keveréket, majd öntsd rá a sajtmártást. Ismételd meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy.
      6. Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, majd tedd a tűzálló tálat a sütőbe.
      7. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra és süsd a rakott karfiolt kb. 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
      8. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd kicsit pihenni, majd tálald.

      A gombás-sajtos rakott karfiolt köretként vagy önálló főételként is fogyasztható. Zöldségkörettel tálalható.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank