Gombás-sajtos rakott karfiol
A gombás-sajtos rakott karfiol Ăzletes Ă©s táplálĂł Ă©tel, amelyben a gombák gazdag ĂzĂ©t Ă©lvezhetjĂĽk. A gombák jellegzetes Ăze Ă©s aromája kiválĂłan harmonizál a sajtos mártással Ă©s a karfiol lágy ĂzĂ©vel. Ez az Ă©tel ideális választás lehet, ha szereted a gombát Ă©s szeretnĂ©l változatos Ă©s Ăzletes Ă©telt kĂ©szĂteni.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 közepes méretű karfiol
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 közepes mĂ©retű hagyma, finomra aprĂtva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprĂtva
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 liter tej
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 1 teáskanál szárĂtott oregánĂł
- 1/2 teáskanál szárĂtott bazsalikom
- sĂł Ă©s bors ĂzlĂ©s szerint
- zsemlemorzsa a tetejére
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 65 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- ElĹ‘ször fĹ‘zd meg a karfiolt sĂłs vĂzben, amĂg kissĂ© megpuhul, de mĂ©g ropogĂłs marad. Majd szűrd le, Ă©s tedd fĂ©lre.
- Közben egy serpenyĹ‘ben olvaszd fel a vajat közepes hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten. Adj hozzá a finomra aprĂtott hagymát, Ă©s párold ĂĽvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, Ă©s pirĂtsd 1-2 percig.
- Vágd fel a gombát vĂ©kony szeletekre, Ă©s add hozzá a serpenyĹ‘be. PirĂtsd a gombát, amĂg megpuhul Ă©s kissĂ© levet enged. SĂłzd Ă©s borsozd ĂzlĂ©s szerint. Tedd fĂ©lre.
- Egy másik serpenyĹ‘ben kĂ©szĂtsd el a sajtmártást. Olvaszd fel a vajat közepes hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten, majd add hozzá a lisztet, Ă©s keverd össze, hogy kialakuljon egy sűrű massza. FĹ‘zd körĂĽlbelĂĽl 1 percig, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatos keverĂ©s mellett. Add hozzá a reszelt sajtot, Ă©s keverd, amĂg elolvad. ĂŤzesĂtsd szárĂtott oregánĂłval, bazsalikommal, sĂłval Ă©s borssal. FĹ‘zd további 2-3 percig, amĂg a mártás sűrűbbĂ© válik. Tedd fĂ©lre.
- Egy tűzállĂł tál aljára terĂts egy rĂ©teg fĹ‘tt karfiolt. Ráöntsd a gombás hagymás keverĂ©ket, majd öntsd rá a sajtmártást. IsmĂ©teld meg a rĂ©tegezĂ©st, amĂg az összes hozzávalĂł elfogy.
- Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, majd tedd a tűzálló tálat a sütőbe.
- MelegĂtsd elĹ‘ a sĂĽtĹ‘t 180 °C-ra Ă©s sĂĽsd a rakott karfiolt kb. 20-25 percig, vagy amĂg a teteje aranybarnára pirul.
- Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd kicsit pihenni, majd tálald.
A gombás-sajtos rakott karfiolt köretként vagy önálló főételként is fogyasztható. Zöldségkörettel tálalható.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
101