Gombás-sajtos rakott karfiol

A gombás-sajtos rakott karfiol ízletes és tápláló étel, amelyben a gombák gazdag ízét élvezhetjük. A gombák jellegzetes íze és aromája kiválóan harmonizál a sajtos mártással és a karfiol lágy ízével. Ez az étel ideális választás lehet, ha szereted a gombát és szeretnél változatos és ízletes ételt készíteni.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 közepes mĂ©retű karfiol
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 közepes mĂ©retű hagyma, finomra aprĂ­tva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprĂ­tva
  • 2 evĹ‘kanál vaj
  • 2 evĹ‘kanál liszt
  • 0,5 liter tej
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 teáskanál szárĂ­tott oregánĂł
  • 1/2 teáskanál szárĂ­tott bazsalikom
  • sĂł Ă©s bors Ă­zlĂ©s szerint
  • zsemlemorzsa a tetejĂ©re

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Először főzd meg a karfiolt sós vízben, amíg kissé megpuhul, de még ropogós marad. Majd szűrd le, és tedd félre.
  2. Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adj hozzá a finomra aprított hagymát, és párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig.
  3. Vágd fel a gombát vékony szeletekre, és add hozzá a serpenyőbe. Pirítsd a gombát, amíg megpuhul és kissé levet enged. Sózd és borsozd ízlés szerint. Tedd félre.
  4. Egy másik serpenyőben készítsd el a sajtmártást. Olvaszd fel a vajat közepes hőmérsékleten, majd add hozzá a lisztet, és keverd össze, hogy kialakuljon egy sűrű massza. Főzd körülbelül 1 percig, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatos keverés mellett. Add hozzá a reszelt sajtot, és keverd, amíg elolvad. Ízesítsd szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Főzd további 2-3 percig, amíg a mártás sűrűbbé válik. Tedd félre.
  5. Egy tűzálló tál aljára teríts egy réteg főtt karfiolt. Ráöntsd a gombás hagymás keveréket, majd öntsd rá a sajtmártást. Ismételd meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy.
  6. Szórd meg a tetejét zsemlemorzsával, majd tedd a tűzálló tálat a sütőbe.
  7. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra és süsd a rakott karfiolt kb. 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
  8. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd kicsit pihenni, majd tálald.

A gombás-sajtos rakott karfiolt köretként vagy önálló főételként is fogyasztható. Zöldségkörettel tálalható.

Jó étvágyat kívánunk!

 101