Gombás lasagne besamel mártással

A mai fogásunk egy finom és olaszos rakott étel lesz, a besameles gombás lasagne. A szaftos gombák és a selymes besamel mártás tökéletesen kiegészítik egymást ebben az olasz specialitásban. Mivel a darált húst gombával helyettesítettük, így vetáriánusok is fogyaszthatják.

Hozzávalók (4 főre):

  • 12 lasagne lap
  • 50 dkg friss csiperke gomba
  • 1 közepes hagyma, finomra aprĂ­tva
  • 3 gerezd fokhagyma, zĂşzva vagy finomra aprĂ­tva
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 2 evĹ‘kanál margarin
  • 2 evĹ‘kanál liszt
  • 0,5 liter zöldsĂ©gleves alaplĂ©
  • 2 dl növĂ©nyi tejszĂ­n
  • 20 dkg reszelt mozzarella sajt
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 teáskanál szárĂ­tott oregánĂł
  • 1 teáskanál szárĂ­tott bazsalikom
  • sĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă­zlĂ©s szerint

A basamel mártáshoz:

  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg liszt
  • 0,5 liter növĂ©nyi tej
  • sĂł, frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă©s szerecsendiĂł Ă­zlĂ©s szerint

Elkészítési idő: 95 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a margarint közepes lángon. Add hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.
  3. Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd őket addig, amíg a nedvességük el nem párolog, és a gombák enyhén barnák lesznek. Ez kb. 5-7 percig tart.
  4. A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvaszd fel a margarint közepes lángon. Adj hozzá lisztet, és keverd simára. Főzd 1-2 percig, majd lassan kevergetve add hozzá a tejet. Főzd, amíg a mártás besűrűsödik. Ízesítsd sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval.
  5. Öntsd a besamel mártást a gombához a serpenyőben, majd add hozzá a zöldség alaplevet és a tejszínt. Keverd össze, majd főzd további 5 percig. Adj hozzá egy kevés sót, fekete borsot, szárított oregánót és bazsalikomot a szósz ízesítéséhez. Keverd jól össze.
  6. Vegyél egy mélyebb sütőtálat, és teríts el egy vékony réteg gombás-besamel szószt az alján. Helyezz rá egy réteg lasagne lapot, majd borítsd be egy újabb réteg gombás-besamel szósszal. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg el nem fogy a szósz és a lasagne lapok. A felső réteg legyen a gombás-besamel szósz.
  7. Szórd rá a reszelt mozzarella és parmezán sajtot a tetejére.
  8. Takard le a sütőtálat alufóliával, majd tedd be a sütőbe, és süsd kb. 30 percig. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a sajt a tetején aranybarnára pirul.
  9. Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, mielőtt szeletelnéd és tálalnád.

Jó étvágyat kívánunk!

 103