Gombás lasagne besamel mártással
A mai fogásunk egy finom Ă©s olaszos rakott Ă©tel lesz, a besameles gombás lasagne. A szaftos gombák Ă©s a selymes besamel mártás tökĂ©letesen kiegĂ©szĂtik egymást ebben az olasz specialitásban. Mivel a darált hĂşst gombával helyettesĂtettĂĽk, Ăgy vetáriánusok is fogyaszthatják.
Hozzávalók (4 főre):
- 12 lasagne lap
- 50 dkg friss csiperke gomba
- 1 közepes hagyma, finomra aprĂtva
- 3 gerezd fokhagyma, zĂşzva vagy finomra aprĂtva
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál margarin
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 liter zöldségleves alaplé
- 2 dl növĂ©nyi tejszĂn
- 20 dkg reszelt mozzarella sajt
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 teáskanál szárĂtott oregánĂł
- 1 teáskanál szárĂtott bazsalikom
- sĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors ĂzlĂ©s szerint
A basamel mártáshoz:
- 5 dkg margarin
- 5 dkg liszt
- 0,5 liter növényi tej
- sĂł, frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă©s szerecsendiĂł ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 95 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- MelegĂtsd elĹ‘ a sĂĽtĹ‘t 180°C-ra.
- Egy serpenyĹ‘ben hevĂtsd fel az olĂvaolajat Ă©s a margarint közepes lángon. Add hozzá a finomra aprĂtott hagymát Ă©s fokhagymát, majd pirĂtsd Ĺ‘ket ĂĽvegesre.
- Add hozzá a szeletelt gombát, Ă©s pirĂtsd Ĺ‘ket addig, amĂg a nedvessĂ©gĂĽk el nem párolog, Ă©s a gombák enyhĂ©n barnák lesznek. Ez kb. 5-7 percig tart.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvaszd fel a margarint közepes lángon. Adj hozzá lisztet, Ă©s keverd simára. FĹ‘zd 1-2 percig, majd lassan kevergetve add hozzá a tejet. FĹ‘zd, amĂg a mártás besűrűsödik. ĂŤzesĂtsd sĂłval, frissen Ĺ‘rölt fekete borssal Ă©s szerecsendiĂłval.
- Ă–ntsd a besamel mártást a gombához a serpenyĹ‘ben, majd add hozzá a zöldsĂ©g alaplevet Ă©s a tejszĂnt. Keverd össze, majd fĹ‘zd további 5 percig. Adj hozzá egy kevĂ©s sĂłt, fekete borsot, szárĂtott oregánĂłt Ă©s bazsalikomot a szĂłsz ĂzesĂtĂ©sĂ©hez. Keverd jĂłl össze.
- VegyĂ©l egy mĂ©lyebb sĂĽtĹ‘tálat, Ă©s terĂts el egy vĂ©kony rĂ©teg gombás-besamel szĂłszt az alján. Helyezz rá egy rĂ©teg lasagne lapot, majd borĂtsd be egy Ăşjabb rĂ©teg gombás-besamel szĂłsszal. IsmĂ©teld meg ezt a folyamatot, amĂg el nem fogy a szĂłsz Ă©s a lasagne lapok. A felsĹ‘ rĂ©teg legyen a gombás-besamel szĂłsz.
- Szórd rá a reszelt mozzarella és parmezán sajtot a tetejére.
- Takard le a sĂĽtĹ‘tálat alufĂłliával, majd tedd be a sĂĽtĹ‘be, Ă©s sĂĽsd kb. 30 percig. Ezután távolĂtsd el az alufĂłliát, Ă©s sĂĽsd további 10-15 percig, amĂg a sajt a tetejĂ©n aranybarnára pirul.
- Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, mielőtt szeletelnéd és tálalnád.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
103