A mai fogásunk egy finom és olaszos rakott étel lesz, a besameles gombás lasagne. A szaftos gombák és a selymes besamel mártás tökéletesen kiegészítik egymást ebben az olasz specialitásban. Mivel a darált húst gombával helyettesítettük, így vetáriánusok is fogyaszthatják.
Hozzávalók (4 főre):
- 12 lasagne lap
- 50 dkg friss csiperke gomba
- 1 közepes hagyma, finomra aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva vagy finomra aprítva
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál margarin
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 liter zöldségleves alaplé
- 2 dl növényi tejszín
- 20 dkg reszelt mozzarella sajt
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A basamel mártáshoz:
- 5 dkg margarin
- 5 dkg liszt
- 0,5 liter növényi tej
- só, frissen őrölt fekete bors és szerecsendió ízlés szerint
Elkészítési idő: 95 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a margarint közepes lángon. Add hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.
- Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd őket addig, amíg a nedvességük el nem párolog, és a gombák enyhén barnák lesznek. Ez kb. 5-7 percig tart.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvaszd fel a margarint közepes lángon. Adj hozzá lisztet, és keverd simára. Főzd 1-2 percig, majd lassan kevergetve add hozzá a tejet. Főzd, amíg a mártás besűrűsödik. Ízesítsd sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval.
- Öntsd a besamel mártást a gombához a serpenyőben, majd add hozzá a zöldség alaplevet és a tejszínt. Keverd össze, majd főzd további 5 percig. Adj hozzá egy kevés sót, fekete borsot, szárított oregánót és bazsalikomot a szósz ízesítéséhez. Keverd jól össze.
- Vegyél egy mélyebb sütőtálat, és teríts el egy vékony réteg gombás-besamel szószt az alján. Helyezz rá egy réteg lasagne lapot, majd borítsd be egy újabb réteg gombás-besamel szósszal. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg el nem fogy a szósz és a lasagne lapok. A felső réteg legyen a gombás-besamel szósz.
- Szórd rá a reszelt mozzarella és parmezán sajtot a tetejére.
- Takard le a sütőtálat alufóliával, majd tedd be a sütőbe, és süsd kb. 30 percig. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a sajt a tetején aranybarnára pirul.
- Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, mielőtt szeletelnéd és tálalnád.
Jó étvágyat kívánunk!