Gombás lasagne besamel mártással

      Gombás lasagne besamellel recept

      A mai fogásunk egy finom és olaszos rakott étel lesz, a besameles gombás lasagne. A szaftos gombák és a selymes besamel mártás tökéletesen kiegészítik egymást ebben az olasz specialitásban. Mivel a darált húst gombával helyettesítettük, így vetáriánusok is fogyaszthatják.

      Hozzávalók (4 főre):

      • 12 lasagne lap
      • 50 dkg friss csiperke gomba
      • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
      • 3 gerezd fokhagyma, zúzva vagy finomra aprítva
      • 2 evőkanál étolaj
      • 2 evőkanál margarin
      • 2 evőkanál liszt
      • 0,5 liter zöldségleves alaplé
      • 2 dl növényi tejszín
      • 20 dkg reszelt mozzarella sajt
      • 10 dkg reszelt parmezán sajt
      • 1 teáskanál szárított oregánó
      • 1 teáskanál szárított bazsalikom
      • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

      A basamel mártáshoz:

      • 5 dkg margarin
      • 5 dkg liszt
      • 0,5 liter növényi tej
      • só, frissen őrölt fekete bors és szerecsendió ízlés szerint

      Elkészítési idő: 95 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
      2. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a margarint közepes lángon. Add hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.
      3. Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd őket addig, amíg a nedvességük el nem párolog, és a gombák enyhén barnák lesznek. Ez kb. 5-7 percig tart.
      4. A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvaszd fel a margarint közepes lángon. Adj hozzá lisztet, és keverd simára. Főzd 1-2 percig, majd lassan kevergetve add hozzá a tejet. Főzd, amíg a mártás besűrűsödik. Ízesítsd sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval.
      5. Öntsd a besamel mártást a gombához a serpenyőben, majd add hozzá a zöldség alaplevet és a tejszínt. Keverd össze, majd főzd további 5 percig. Adj hozzá egy kevés sót, fekete borsot, szárított oregánót és bazsalikomot a szósz ízesítéséhez. Keverd jól össze.
      6. Vegyél egy mélyebb sütőtálat, és teríts el egy vékony réteg gombás-besamel szószt az alján. Helyezz rá egy réteg lasagne lapot, majd borítsd be egy újabb réteg gombás-besamel szósszal. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg el nem fogy a szósz és a lasagne lapok. A felső réteg legyen a gombás-besamel szósz.
      7. Szórd rá a reszelt mozzarella és parmezán sajtot a tetejére.
      8. Takard le a sütőtálat alufóliával, majd tedd be a sütőbe, és süsd kb. 30 percig. Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a sajt a tetején aranybarnára pirul.
      9. Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, mielőtt szeletelnéd és tálalnád.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank