A töltött tök tökéletes választás, ha valami egészségeset és laktatót szeretnél készíteni, ami még ízletes is! Ez a recept a tök ízét kiegészíti a gomba egyedi zamatával. Ha fogyókúrázol, akkor is tökéletes választás ez a recept, mert a tök alacsony kalóriatartalmú, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Olvasd el, hogyan lehet a töltött tök a konyhád sztárja, és fedezd fel a titkot, amiért ez a fogás annyira népszerű az őszi-téli szezonban! Kezdőknek is ideális a gombás töltött tökreceptje, lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítés módját!
Hozzávalók:(4 személyre)
- 4 db szikkadt zsemle
- 2 kisebb, zsenge tök (összesen kb. 1 kg)
- 40 dkg sampinyon gomba
- 2 tojás+2 tojássárgája
- 10 dkg gouda sajt
- 1 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál étolaj
- só, bors
- diónyi vaj/margarin
- 2 dl tejföl
- 8 db koktélparadicsom
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A tököket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magjaikat kivájjuk.
- Folytatva az előkészületeket: A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, valamennyit nagyon apróra vágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk, a sajtot megreszeljük.
- Megpirítjuk a felforrósított napraforgó étolajban a gombát, hozzáadjuk a vöröshagymát és az áttört fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk ezután hűlni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a jól kinyomkodott zsemléket, a hagymás gombát, a petrezselymet, 2 tojást, a sajt felét, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
- A vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos sütőedényt, belefektetjük a kivájt tököket, és a belsejükbe púpozzuk a tölteléket.
- Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat, a maradék reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt fekete borsot, aztán bevonjuk vele a tököcskéket, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).
- Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük, a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal és a bazsalikommal díszítjük. Buronyapüré vagy rizs hozzá köretként.
Jó étvágyat kívánunk!