Szilveszteri ebéd: Gombás lencsefőzelék
Szilveszteri babona szerint rendszerint lencséből készült ételeket fogyasztunk. Ezúttal egy gombás-lencsés főzelék kerül az étkező asztalra. Lássuk a receptjét.
Hozzávalók : (4 személyre)
- 30 dkg lencse
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 db babérlevél
- 3-4 evőkanál mustár
- 1,5 dl tejföl
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál szárĂtott petrezselyemzöld
- ĂzlĂ©s szerint sĂł Ă©s bors
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 50 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- Előkészületként fontos, hogy a főzés előtt a lencsét 2-3 órával korábban áztasd be.
- A gombát tisztĂtsuk meg Ă©s szeleteljĂĽk fel.
- Az Ăgy elĹ‘kĂ©szĂtett gombát kevĂ©s olajon pároljuk meg.
- A korábban beáztatott lencsĂ©t tegyĂĽk egy nagyobb lábasba, majd öntsĂĽk fel annyi vĂzzel, ami Ă©ppen ellepi.
- Lassú tűzön forraljuk fel a lencsét, az elején fűszerezzük is. Tegyük bele a babérlevelet, sót és borsot és a petrezselyemzöldet.
- 15 perc fĹ‘zĂ©s után tegyĂĽk bele a lencsĂ©be a gombát, ezután lassĂş tűzön fĂ©lig lefedve fĹ‘zzĂĽk tovább, mĂg meg nem puhul.
- AmĂg kĂ©szĂĽl a lencse, kĂ©szĂtsĂĽk el a habarást. A 1,5 dl tejfölt az 1 evĹ‘kanál lisztet Ă©s a 3-4 evĹ‘kanál mustár keverjĂĽk össze csomĂłmentesre.
- Amikor a lencse kezd felforrni tegyĂĽk bele a 7. pontban elkĂ©szĂtett habarást, amivel besĂĽrĂtjĂĽk a fĹ‘zelĂ©ket.
- Az elkészült szilveszteri ebédünket főtt virslivel és friss kenyérrel tálaljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
109