Szilveszteri ebéd: Gombás lencsefőzelék

      Szilveszteri gombás lencsefőzelék

      Szilveszteri babona szerint rendszerint lencséből készült ételeket fogyasztunk. Ezúttal egy gombás-lencsés főzelék kerül az étkező asztalra. Lássuk a receptjét.

      Hozzávalók : (4 személyre)

      • 30 dkg lencse
      • 20 dkg csiperkegomba
      • 2 db babérlevél
      • 3-4 evőkanál mustár
      • 1,5 dl tejföl
      • 3 evőkanál étolaj
      • 1 evőkanál liszt
      • 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
      • ízlés szerint só és bors

      Elkészítési idő:50 perc

      Nehézségi szint:Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Előkészületként fontos, hogy a főzés előtt a lencsét 2-3 órával korábban áztasd be.
      2. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
      3. Az így előkészített gombát kevés olajon pároljuk meg.
      4. A korábban beáztatott lencsét tegyük egy nagyobb lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi.
      5. Lassú tűzön forraljuk fel a lencsét, az elején fűszerezzük is. Tegyük bele a babérlevelet, sót és borsot és a petrezselyemzöldet.
      6. 15 perc főzés után tegyük bele a lencsébe a gombát, ezután lassú tűzön félig lefedve főzzük tovább, míg meg nem puhul.
      7. Amíg készül a lencse, készítsük el a habarást. A 1,5 dl tejfölt az 1 evőkanál lisztet és a 3-4 evőkanál mustár keverjük össze csomómentesre.
      8. Amikor a lencse kezd felforrni tegyük bele a 7. pontban elkészített habarást, amivel besürítjük a főzeléket.
      9. Az elkészült szilveszteri ebédünket főtt virslivel és friss kenyérrel tálaljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank