Szilveszteri babona szerint rendszerint lencséből készült ételeket fogyasztunk. Ezúttal egy gombás-lencsés főzelék kerül az étkező asztalra. Lássuk a receptjét.
Hozzávalók : (4 személyre)
- 30 dkg lencse
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 db babérlevél
- 3-4 evőkanál mustár
- 1,5 dl tejföl
- 3 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
- ízlés szerint só és bors
Elkészítési idő:50 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- Előkészületként fontos, hogy a főzés előtt a lencsét 2-3 órával korábban áztasd be.
- A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
- Az így előkészített gombát kevés olajon pároljuk meg.
- A korábban beáztatott lencsét tegyük egy nagyobb lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi.
- Lassú tűzön forraljuk fel a lencsét, az elején fűszerezzük is. Tegyük bele a babérlevelet, sót és borsot és a petrezselyemzöldet.
- 15 perc főzés után tegyük bele a lencsébe a gombát, ezután lassú tűzön félig lefedve főzzük tovább, míg meg nem puhul.
- Amíg készül a lencse, készítsük el a habarást. A 1,5 dl tejfölt az 1 evőkanál lisztet és a 3-4 evőkanál mustár keverjük össze csomómentesre.
- Amikor a lencse kezd felforrni tegyük bele a 7. pontban elkészített habarást, amivel besürítjük a főzeléket.
- Az elkészült szilveszteri ebédünket főtt virslivel és friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!