Újévi gombás lencseleves
Az újévi fogások leggyakoribb alapanyaga a lencse. A babona szerint lencsét, azért kell enni, hogy sok pénzünk legyen a következő évben. Ezúttal egy finom lencseleves recepttel készültünk.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 40 dkg lencse
- 2 l vĂz
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
- 4 babérlevél
- 1 gombakonzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 ek napraforgĂł olaj
- 2 csapott ek finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 80 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- ElĹ‘kĂ©szĂĽletkĂ©nt a lencsĂ©t a fĹ‘zĂ©s elĹ‘tt 1 nappal áztassuk be. Az elkĂ©szĂtĂ©s napján pedig szűrjĂĽk le.
- Egy közepes fazĂ©kban öntsĂĽk bele a lencsĂ©t, majd öntsĂĽk fel vĂzzel Ă©s kezdjĂĽk el fĹ‘zni.
- Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Majd adjuk hozzá a babérlevelet, a felkarikázott sárgarépát, a zúzott fokhagymát.
- Mindeközben egy serpenyőben olajon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, megsütjük rajta a gombaszeleteket, majd ezt is a készülő leveshez adjuk.
- A rántáshoz olajon megpirĂtjuk a lisztet, megszĂłrjuk fűszerpaprikával, felöntjĂĽk 2 dl vĂzzel. Folyamatos keverĂ©s mellett ezzel behabarjuk a levest.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
143