Gombás-sajtos metélt
A gombás tĂ©sztaĂ©telek közĂĽl a gombás-sajtos metĂ©lt receptjĂ©t prĂłbáljuk ki. Nagyon egĂ©szsĂ©ges vegán Ă©tel, amelyet kĂĽlönfĂ©le friss zöldsĂ©gek felhasználásával kĂ©szĂtĂĽnk el. Lássuk is a receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 400 g barna csiperke gomba
- 1 db póréhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 8-10 bazsalikom levél
- 4 evőkanál étolaj
- fél citrom leve
- 1 kávĂ©skanál Ă©telĂzesĂtĹ‘
- 2,5 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂn
- 20 dkg márványsajt
- 400 g hosszú metélt
- só, őrölt bors
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A gomba egyik felĂ©t (200 g) 15-20 percre beáztatjuk 1-1,5 dl langyos vĂzbe.
- A pĂłrĂ©t, a fokhagymát Ă©s gomba másik felĂ©t megtisztĂtjuk. A gombát felszeleteljĂĽk.
- A pĂłrĂ©hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet Ă©s bazsalikomot leöblĂtjĂĽk, levĂ©lkĂ©iket finomra vágjuk.
- Az áztatott gombát leszűrjük, nagyjából felaprózzuk, levét megtartjuk.
- Megfonnyasztjuk a felforrĂłsĂtott olajban a pĂłrĂ©t Ă©s az áttört fokhagymát rádobjuk a megtisztĂtott gombát Ă©s Ă©lĂ©nk tűzön 2 percig pirĂtjuk, aztán meghintjĂĽk a citromlĂ©vel Ă©s az Ă©telĂzesĂtĹ‘vel, további 2-3 percig pirĂtjuk.
- Hozzáadjuk a beáztatott gombát, a sűrű szitán/kávĂ©filteren átszűrt áztatĂłlĂ©t Ă©s a tejszĂnt fedĹ‘ nĂ©lkĂĽl 2-3 percig forraljuk-sűrĂtjĂĽk, majd beletesszĂĽk petrezselymet Ă©s márványsajtot reszelĂĽnk bele (kb. 10 dkg-ot). Ezután ĂzlĂ©s szerint sĂłzzuk Ă©s borsozzuk.
- A metĂ©ltet enyhĂ©n sĂłs vĂzben kifĹ‘zzĂĽk, leszűrjĂĽk, lazán összekeverjĂĽk a gombaragu kĂ©tharmadával, Ă©s nem tĂşl mĂ©ly tálra halmozzuk.
- Tetejére szedjük a maradék gombaragut, megszórjuk a maradék sajttal, valamint zöldfűszerekkel.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
147