Gombás-sajtos metélt

      gombás-sajtos metélt

      A gombás tésztaételek közül a gombás-sajtos metélt receptjét próbáljuk ki. Nagyon egészséges vegán étel, amelyet különféle friss zöldségek felhasználásával készítünk el. Lássuk is a receptet.

      Hozzávalók: (4 személyre)

      • 400 g barna csiperke gomba
      • 1 db póréhagyma
      • 1-2 gerezd fokhagyma
      • 1 csokor petrezselyem
      • 8-10 bazsalikom levél
      • 4 evőkanál étolaj
      • fél citrom leve
      • 1 kávéskanál ételízesítő
      • 2,5 dl főzőtejszín
      • 20 dkg márványsajt
      • 400 g hosszú metélt
      • só, őrölt bors

      Elkészítési idő: 40 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A gomba egyik felét (200 g) 15-20 percre beáztatjuk 1-1,5 dl langyos vízbe.
      2. A pórét, a fokhagymát és gomba másik felét megtisztítjuk. A gombát felszeleteljük.
      3. A póréhagymát felkarikázzuk. A petrezselymet és bazsalikomot leöblítjük, levélkéiket finomra vágjuk.
      4. Az áztatott gombát leszűrjük, nagyjából felaprózzuk, levét megtartjuk.
      5. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a pórét és az áttört fokhagymát rádobjuk a megtisztított gombát és élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán meghintjük a citromlével és az ételízesítővel, további 2-3 percig pirítjuk.
      6. Hozzáadjuk a beáztatott gombát, a sűrű szitán/kávéfilteren átszűrt áztatólét és a tejszínt fedő nélkül 2-3 percig forraljuk-sűrítjük, majd beletesszük petrezselymet és márványsajtot reszelünk bele (kb. 10 dkg-ot). Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
      7. A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lazán összekeverjük a gombaragu kétharmadával, és nem túl mély tálra halmozzuk.
      8. Tetejére szedjük a maradék gombaragut, megszórjuk a maradék sajttal, valamint zöldfűszerekkel.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank