Gombás-sajtos metélt

A gombás tésztaételek közül a gombás-sajtos metélt receptjét próbáljuk ki. Nagyon egészséges vegán étel, amelyet különféle friss zöldségek felhasználásával készítünk el. Lássuk is a receptet.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 400 g barna csiperke gomba
  • 1 db pĂłrĂ©hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 8-10 bazsalikom levĂ©l
  • 4 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • fĂ©l citrom leve
  • 1 kávĂ©skanál Ă©telĂ­zesĂ­tĹ‘
  • 2,5 dl fĹ‘zĹ‘tejszĂ­n
  • 20 dkg márványsajt
  • 400 g hosszĂş metĂ©lt
  • sĂł, Ĺ‘rölt bors

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A gomba egyik felét (200 g) 15-20 percre beáztatjuk 1-1,5 dl langyos vízbe.
  2. A pórét, a fokhagymát és gomba másik felét megtisztítjuk. A gombát felszeleteljük.
  3. A póréhagymát felkarikázzuk. A petrezselymet és bazsalikomot leöblítjük, levélkéiket finomra vágjuk.
  4. Az áztatott gombát leszűrjük, nagyjából felaprózzuk, levét megtartjuk.
  5. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a pórét és az áttört fokhagymát rádobjuk a megtisztított gombát és élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán meghintjük a citromlével és az ételízesítővel, további 2-3 percig pirítjuk.
  6. Hozzáadjuk a beáztatott gombát, a sűrű szitán/kávéfilteren átszűrt áztatólét és a tejszínt fedő nélkül 2-3 percig forraljuk-sűrítjük, majd beletesszük petrezselymet és márványsajtot reszelünk bele (kb. 10 dkg-ot). Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  7. A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lazán összekeverjük a gombaragu kétharmadával, és nem túl mély tálra halmozzuk.
  8. Tetejére szedjük a maradék gombaragut, megszórjuk a maradék sajttal, valamint zöldfűszerekkel.

Jó étvágyat kívánunk!

 147