Gombás-vajas pogácsa

      Gombás-vajas pogácsa

      Nagyon finom sós süteményünk a pogácsa, melyet levesekhez is szívesen fogyasztunk. A legismertebb pogácsák a tepertős, krumplis, kolbászos és vajas pogácsa. Kipróbáltuk a gombás-vajas pogácsát is, ami nagyon jól sikerült. Lássuk a receptet.

      Hozzávalók: (45 db pogácsához)

      • 10 dkg Amigo shiitake gomba (link)
      • 2 evőkanál étolaj
      • 1 nagy csipet só
      • 1 nagy csipet őrölt fekete bors
      • a tésztához:
        • 25 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
        • 1 csapott teáskanál só
        • 1 dl langyos tejföl
        • 1 tojássárgája
        • 1,5 dkg friss élesztő
        • 12 dkg vaj
      • a tetejére: 1 tojásfehérje, 15 dkg sajt

      Elkészítési idő: 35 perc (a kelt tészta miatt a tésztát a hűtőszekrényben pár órát pihentetni szükséges!)

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A folyó víz alatt átöblített és lecsepegtetett gombát a felforrósított étolajon pár perc alatt megpároljuk.
      2. Ízesítjük sóval, borssal, kihűtjük, és apróra vágjuk.
      3. Az élesztőt a tejföl és a tojássárgája keverékébe morzsoljuk, a sóval elvegyített liszthez adjuk a vajjal és a gombával együtt.
      4. Alaposan összedolgozzuk, és becsomagolva pár órát hűtőben pihentetjük.
      5. Lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtjuk, lisztbe mártott apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk
      6. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal.
      7. 180 °C-os előmelegített sütőben, hőlég-keveréses sütőben 18 perc alatt aranysárgára sütjük.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank