Nagyon finom sós süteményünk a pogácsa, melyet levesekhez is szívesen fogyasztunk. A legismertebb pogácsák a tepertős, krumplis, kolbászos és vajas pogácsa. Kipróbáltuk a gombás-vajas pogácsát is, ami nagyon jól sikerült. Lássuk a receptet.
Hozzávalók: (45 db pogácsához)
- 10 dkg Amigo shiitake gomba (link)
- 2 evőkanál étolaj
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet őrölt fekete bors
- a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
- 1 csapott teáskanál só
- 1 dl langyos tejföl
- 1 tojássárgája
- 1,5 dkg friss élesztő
- 12 dkg vaj
- a tetejére: 1 tojásfehérje, 15 dkg sajt
Elkészítési idő: 35 perc (a kelt tészta miatt a tésztát a hűtőszekrényben pár órát pihentetni szükséges!)
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A folyó víz alatt átöblített és lecsepegtetett gombát a felforrósított étolajon pár perc alatt megpároljuk.
- Ízesítjük sóval, borssal, kihűtjük, és apróra vágjuk.
- Az élesztőt a tejföl és a tojássárgája keverékébe morzsoljuk, a sóval elvegyített liszthez adjuk a vajjal és a gombával együtt.
- Alaposan összedolgozzuk, és becsomagolva pár órát hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtjuk, lisztbe mártott apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk
- Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal.
- 180 °C-os előmelegített sütőben, hőlég-keveréses sütőben 18 perc alatt aranysárgára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!