Gombás-vajas pogácsa

Nagyon finom sós süteményünk a pogácsa, melyet levesekhez is szívesen fogyasztunk. A legismertebb pogácsák a tepertős, krumplis, kolbászos és vajas pogácsa. Kipróbáltuk a gombás-vajas pogácsát is, ami nagyon jól sikerült. Lássuk a receptet.

Hozzávalók: (45 db pogácsához)

  • 10 dkg Amigo shiitake gomba (link)
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 1 nagy csipet sĂł
  • 1 nagy csipet Ĺ‘rölt fekete bors
  • a tĂ©sztához:
    • 25 dkg rĂ©tesliszt + kevĂ©s a nyĂşjtáshoz
    • 1 csapott teáskanál sĂł
    • 1 dl langyos tejföl
    • 1 tojássárgája
    • 1,5 dkg friss Ă©lesztĹ‘
    • 12 dkg vaj
  • a tetejĂ©re: 1 tojásfehĂ©rje, 15 dkg sajt

Elkészítési idő: 35 perc (a kelt tészta miatt a tésztát a hűtőszekrényben pár órát pihentetni szükséges!)

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A folyó víz alatt átöblített és lecsepegtetett gombát a felforrósított étolajon pár perc alatt megpároljuk.
  2. Ízesítjük sóval, borssal, kihűtjük, és apróra vágjuk.
  3. Az élesztőt a tejföl és a tojássárgája keverékébe morzsoljuk, a sóval elvegyített liszthez adjuk a vajjal és a gombával együtt.
  4. Alaposan összedolgozzuk, és becsomagolva pár órát hűtőben pihentetjük.
  5. Lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtjuk, lisztbe mártott apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk
  6. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal.
  7. 180 °C-os előmelegített sütőben, hőlég-keveréses sütőben 18 perc alatt aranysárgára sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

 399