Penne paradicsomos gombaraguval

Ha húsmentes tésztaételre vágyunk, akkor a paradicsomos gombás penne jó választás. Ez a könnyű étel az év bármely szakában kiváló vegán csemege.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db felezett paradicsom
  • 4 evĹ‘kanál olĂ­vaolaj
  • 1 evĹ‘kanál paradicsompĂĽrĂ©
  • fĂ©l citrom reszelt hĂ©ja
  • 1 babĂ©rlevĂ©l
  • 1/4 kávĂ©skanál Provence-i fűszerkeverĂ©k
  • sĂł, Ĺ‘rölt fekete bors
  • 1 kávĂ©skanál kristálycukor
  • 400 g penne-tĂ©szta
  • sajt, petrezselyem vagy oregánĂł a dĂ­szĂ­tĂ©shez (opcionális)

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát és a lecsepegtetett aszalt paradicsomot apróra vágjuk.
  2. Megfonnyasztjuk az olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, egy kevés sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot.
  4. Közepes lángon fĂ©lrebillentett fedĹ‘ alatt sűrűre fĹ‘zzĂĽk.  ĂŤzlĂ©s szerint Ă©desĂ­tjĂĽk, vĂ©gĂĽl kidobjuk belĹ‘le a babĂ©rlevelet.
  5. Miközben a mártás készül, 4 liter enyhén sós, lobogva forró vízbe dobjuk a tésztát, a csomagoláson javasolt ideig főzzük.
  6.  LeszűrjĂĽk, kissĂ© lerázzuk rĂłla a vizet, Ă©s egyenesen a mártásba csĂşsztatjuk. KĂ©t favillával lazán összekeverjĂĽk. ĂŤzlĂ©s szerint sajttal, kevĂ©s petrezselyemmel vagy oreganĂłval megszĂłrhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 219