Ha húsmentes tésztaételre vágyunk, akkor a paradicsomos gombás penne jó választás. Ez a könnyű étel az év bármely szakában kiváló vegán csemege.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 250 g barna sampinyon gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db felezett paradicsom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál paradicsompüré
- fél citrom reszelt héja
- 1 babérlevél
- 1/4 kávéskanál Provence-i fűszerkeverék
- só, őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 400 g penne-tészta
- sajt, petrezselyem vagy oregánó a díszítéshez (opcionális)
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:- A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát és a lecsepegtetett aszalt paradicsomot apróra vágjuk.
- Megfonnyasztjuk az olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, egy kevés sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot.
- Közepes lángon félrebillentett fedő alatt sűrűre főzzük. Ízlés szerint édesítjük, végül kidobjuk belőle a babérlevelet.
- Miközben a mártás készül, 4 liter enyhén sós, lobogva forró vízbe dobjuk a tésztát, a csomagoláson javasolt ideig főzzük.
- Leszűrjük, kissé lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a mártásba csúsztatjuk. Két favillával lazán összekeverjük. Ízlés szerint sajttal, kevés petrezselyemmel vagy oreganóval megszórhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!