Gombával töltött lángos

A töltött lángos egyik legjobb étel gulyás- és húsleveshez, de önmagában is nagyon kiadós étel. Megtölthetjük a lángost padlizsánnal, különféle zöldségekkel vagy gombával is. Ezúttal az utóbbit próbáljuk ki.

Hozzávalók: (4 személyre)

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg Ă©lesztĹ‘
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 evĹ‘kanál cukor
  • 2 evĹ‘kanál Ă©tolaj
  • 2 teáskanál sĂł
  • 5 dl napraforgĂł olaj a sĂĽtĂ©shez

Töltelékhez:

  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.3 csapott evĹ‘kanál finomliszt
  • 1 dl tej
  • sĂł, bors, kakukkfű, petrezselyem Ă­zlĂ©s szerint
  • 1 evĹ‘kanál napraforgĂł olaj

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk.
  2. A burgonyát megfĹ‘zzĂĽk enyhĂ©n sĂłs vĂ­zben, Ă©s mĂ©g melegen áttörjĂĽk (ezzel a „melegsĂ©ggel” mĂ©g jobban segĂ­tve az Ă©lesztĹ‘ munkáját. Közben vigyázva, hogy tĂşl forrĂł se legyen).
  3. A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
  4. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
  5. A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.
  6. Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint.
  7. Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és langyosra hűtjük.
  8. A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval).
  9. A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd szélein (egy kis vízzel megkenve) jól összenyomkodjuk.
  10. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 331