A töltött lángos egyik legjobb étel gulyás- és húsleveshez, de önmagában is nagyon kiadós étel. Megtölthetjük a lángost padlizsánnal, különféle zöldségekkel vagy gombával is. Ezúttal az utóbbit próbáljuk ki.
Hozzávalók: (4 személyre)
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db nagyobb burgonya
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál só
- 5 dl napraforgó olaj a sütéshez
Töltelékhez:
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.3 csapott evőkanál finomliszt
- 1 dl tej
- só, bors, kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk.
- A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, és még melegen áttörjük (ezzel a „melegséggel” még jobban segítve az élesztő munkáját. Közben vigyázva, hogy túl forró se legyen).
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
- Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.
- Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint.
- Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és langyosra hűtjük.
- A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval).
- A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd szélein (egy kis vízzel megkenve) jól összenyomkodjuk.
- Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk!