Gombával töltött lángos
A töltött lángos egyik legjobb étel gulyás- és húsleveshez, de önmagában is nagyon kiadós étel. Megtölthetjük a lángost padlizsánnal, különféle zöldségekkel vagy gombával is. Ezúttal az utóbbit próbáljuk ki.
Hozzávalók: (4 személyre)
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db nagyobb burgonya
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál só
- 5 dl napraforgó olaj a sütéshez
Töltelékhez:
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.3 csapott evőkanál finomliszt
- 1 dl tej
- sĂł, bors, kakukkfű, petrezselyem ĂzlĂ©s szerint
- 1 evőkanál napraforgó olaj
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk.
- A burgonyát megfĹ‘zzĂĽk enyhĂ©n sĂłs vĂzben, Ă©s mĂ©g melegen áttörjĂĽk (ezzel a „melegsĂ©ggel” mĂ©g jobban segĂtve az Ă©lesztĹ‘ munkáját. Közben vigyázva, hogy tĂşl forrĂł se legyen).
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
- Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- A gombás töltelĂ©khez a hagymát kockára vágjuk Ă©s olajon ĂĽvegesre pirĂtjuk.
- Beledobjuk a megtisztĂtott, felszeletelt gombát Ă©s fűszerezzĂĽk sĂłval, borssal Ă©s kakukkfűvel ĂzlĂ©s szerint.
- Amikor a leve elfĹ‘tt, megszĂłrjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirĂtjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre fĹ‘zzĂĽk. MegszĂłrjuk petrezselyemmel, Ă©s langyosra hűtjĂĽk.
- A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval).
- A formát folyamatosan lisztezzĂĽk, mert a tĂ©szta ragadĂłs. A lángosok közepĂ©re teszĂĽnk a töltelĂ©kbĹ‘l, majd szĂ©lein (egy kis vĂzzel megkenve) jĂłl összenyomkodjuk.
- BĹ‘, forrĂł olajban mindkĂ©t oldalát pirosra sĂĽtjĂĽk. PapĂrtörlĹ‘re szedjĂĽk, hogy a felesleges olajat leszĂvja rĂłla. Tejföllel Ă©s reszelt sajttal kĂnáljuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
331