Gombával töltött lángos

      Gombával töltött lángos

      A töltött lángos egyik legjobb étel gulyás- és húsleveshez, de önmagában is nagyon kiadós étel. Megtölthetjük a lángost padlizsánnal, különféle zöldségekkel vagy gombával is. Ezúttal az utóbbit próbáljuk ki.

      Hozzávalók: (4 személyre)

      Tésztához:

      • 40 dkg liszt
      • 3 dkg élesztő
      • 2 db nagyobb burgonya
      • 1 evőkanál cukor
      • 2 evőkanál étolaj
      • 2 teáskanál só
      • 5 dl napraforgó olaj a sütéshez

      Töltelékhez:

      • 30 dkg csiperkegomba
      • 1 közepes fej vöröshagyma
      • 2 gerezd fokhagyma
      • 0.3 csapott evőkanál finomliszt
      • 1 dl tej
      • só, bors, kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint
      • 1 evőkanál napraforgó olaj

      Elkészítési idő: 40 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk.
      2. A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, és még melegen áttörjük (ezzel a „melegséggel” még jobban segítve az élesztő munkáját. Közben vigyázva, hogy túl forró se legyen).
      3. A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
      4. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
      5. A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.
      6. Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint.
      7. Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és langyosra hűtjük.
      8. A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval).
      9. A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd szélein (egy kis vízzel megkenve) jól összenyomkodjuk.
      10. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank