
A karácsonyi teríték alapvető eleme a pulykahús. Ezúttal egy gombás-gesztenyés töltelékkel készült pulykatekercs elkészítésébe fogunk, mely az ünnepi asztalunk főfogásaként fogunk tálalni. Lássuk a hozzávalókat és az elkészítést.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 30 dkg pulykamell-filé (2 vékony, nagy szeletre vágva)
- 20 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só és őrölt bors
- 1 evőkanál konyak
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál zabpehely,
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 dl tejföl
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
Elkészítés menete:
- A pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetjük és megsózzuk.
- A gombát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük.
- A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük és a forró olajon üvegesre pároljuk,majd rátesszük a gombát, és sózzuk, borsozzuk. Befedjük és a saját levében puhára pároljuk.
- Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztjuk A kisebbik adagot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával, majd 15 percre félretesszük.
- A megmaradt párolt gombára ráöntjük a 2 dl vizet, megsózzuk, borsozzuk, és felöntjük a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzzük.
- A pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítjük. A húsra felkenjük a tölteléket és a húst az alufólia segítségével felcsavarjuk, majd be is csomagoljuk és a két végét jól összezárjuk.
- Nagy lábosban annyi sós vizet forralunk, amennyibe két rolád belefér. 40 percig kis lángon főzzük, majd a léből kivéve hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt ferdén felszeleteljük, köré öntjük a gombamártást és sütőben átforrósítjuk.
Jó étvágyat kívánunk!