Karácsonyi gesztenyés-gombás pulykatekercs
A karácsonyi terĂtĂ©k alapvetĹ‘ eleme a pulykahĂşs. EzĂşttal egy gombás-gesztenyĂ©s töltelĂ©kkel kĂ©szĂĽlt pulykatekercs elkĂ©szĂtĂ©sĂ©be fogunk, mely az ĂĽnnepi asztalunk fĹ‘fogásakĂ©nt fogunk tálalni. Lássuk a hozzávalĂłkat Ă©s az elkĂ©szĂtĂ©st.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 30 dkg pulykamell-filé (2 vékony, nagy szeletre vágva)
- 20 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- ĂzlĂ©s szerint sĂł Ă©s Ĺ‘rölt bors
- 1 evőkanál konyak
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál zabpehely,
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 dl tejföl
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 90 perc
Nehézségi szint: Bonyolult
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetjük és megsózzuk.
- A gombát megtisztĂtjuk Ă©s vĂ©konyra szeleteljĂĽk.
- A hagymát Ă©s a fokhagymát tisztĂtás után nagyon finomra metĂ©ljĂĽk Ă©s a forrĂł olajon ĂĽvegesre pároljuk,majd rátesszĂĽk a gombát, Ă©s sĂłzzuk, borsozzuk. BefedjĂĽk Ă©s a saját levĂ©ben puhára pároljuk.
- Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztjuk A kisebbik adagot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával, majd 15 percre félretesszük.
- A megmaradt párolt gombára ráöntjük a 2 dl vizet, megsózzuk, borsozzuk, és felöntjük a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzzük.
- A pulykamell szeleteket kĂĽlön-kĂĽlön alufĂłlia lapra terĂtjĂĽk. A hĂşsra felkenjĂĽk a töltelĂ©ket Ă©s a hĂşst az alufĂłlia segĂtsĂ©gĂ©vel felcsavarjuk, majd be is csomagoljuk Ă©s a kĂ©t vĂ©gĂ©t jĂłl összezárjuk.
- Nagy lábosban annyi sós vizet forralunk, amennyibe két rolád belefér. 40 percig kis lángon főzzük, majd a léből kivéve hagyjuk kihűlni.
- Tálalás elĹ‘tt ferdĂ©n felszeleteljĂĽk, körĂ© öntjĂĽk a gombamártást Ă©s sĂĽtĹ‘ben átforrĂłsĂtjuk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
185