Karácsonyi gesztenyés-gombás pulykatekercs

A karácsonyi teríték alapvető eleme a pulykahús. Ezúttal egy gombás-gesztenyés töltelékkel készült pulykatekercs elkészítésébe fogunk, mely az ünnepi asztalunk főfogásaként fogunk tálalni. Lássuk a hozzávalókat és az elkészítést.

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 30 dkg pulykamell-filĂ© (2 vĂ©kony, nagy szeletre vágva)
  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Ă­zlĂ©s szerint sĂł Ă©s Ĺ‘rölt bors
  • 1 evĹ‘kanál konyak
  • 1 evĹ‘kanál liszt
  • 1 evĹ‘kanál zabpehely,
  • 2 evĹ‘kanál napraforgĂł Ă©tolaj
  • 2 dl tejföl

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: Bonyolult

Elkészítés menete:

  1. A pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetjük és megsózzuk.
  2. A gombát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük.
  3. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük és a forró olajon üvegesre pároljuk,majd rátesszük a gombát, és sózzuk, borsozzuk. Befedjük és a saját levében puhára pároljuk.
  4. Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztjuk A kisebbik adagot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával, majd 15 percre félretesszük.
  5. A megmaradt párolt gombára ráöntjük a 2 dl vizet, megsózzuk, borsozzuk, és felöntjük a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzzük.
  6. A pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítjük. A húsra felkenjük a tölteléket és a húst az alufólia segítségével felcsavarjuk, majd be is csomagoljuk és a két végét jól összezárjuk.
  7. Nagy lábosban annyi sós vizet forralunk, amennyibe két rolád belefér. 40 percig kis lángon főzzük, majd a léből kivéve hagyjuk kihűlni.
  8. Tálalás előtt ferdén felszeleteljük, köré öntjük a gombamártást és sütőben átforrósítjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

 185