Húsvétkor a hagyományos édes kalács mellett egyre népszerűbbek a sós húsvéti kalácsok. A sós kalácsok egyik változata a húsvéti gombás kalács. Lássuk is ennek a különleges kalácsnak a receptjét.
Hozzávalók: (2 kalácshoz)
- 35 dkg liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tasak instant élesztő (vagy 1/2 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel és egy csipet cukorral felfuttatva)
- 2 db tojássárgája
- 2,7 dl langyos tej
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 1/2 doboz portobello szárított, szeletelt gomba
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd apránként belecsorgatjuk a meglangyosított tejet.
- Hozzáadjuk a sót, majd hozzádolgozzuk a puha, felkockázott vajat.
- Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A szárított gombát átöblítjük, és 20-30 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, a felesleges vizet alaposan kinyomkodjuk belőle, és apróra vágjuk.
- A megkelt tésztához hozzágyúrjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni.
- Az ismét megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és mindet hosszú rudakká sodorjuk.
- A tésztát koszorú alakban összefonunk (2 kalácskoszorút készítünk belőle), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20-25 percet pihentetjük.
- Ezután lekenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 28-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!