Húsvéti gombás kalács
Húsvétkor a hagyományos édes kalács mellett egyre népszerűbbek a sós húsvéti kalácsok. A sós kalácsok egyik változata a húsvéti gombás kalács. Lássuk is ennek a különleges kalácsnak a receptjét.
Hozzávalók: (2 kalácshoz)
- 35 dkg liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tasak instant élesztő (vagy 1/2 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel és egy csipet cukorral felfuttatva)
- 2 db tojássárgája
- 2,7 dl langyos tej
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 1/2 doboz portobello szárĂtott, szeletelt gomba
- 1 tojás a kenéshez
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 120 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- A kĂ©tfĂ©le lisztet összekeverjĂĽk az Ă©lesztĹ‘vel. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd apránkĂ©nt belecsorgatjuk a meglangyosĂtott tejet.
- Hozzáadjuk a sót, majd hozzádolgozzuk a puha, felkockázott vajat.
- Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A szárĂtott gombát átöblĂtjĂĽk, Ă©s 20-30 percre hideg vĂzbe áztatjuk. Ezután leszűrjĂĽk, a felesleges vizet alaposan kinyomkodjuk belĹ‘le, Ă©s aprĂłra vágjuk.
- A megkelt tésztához hozzágyúrjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni.
- Az ismét megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és mindet hosszú rudakká sodorjuk.
- A tĂ©sztát koszorĂş alakban összefonunk (2 kalácskoszorĂşt kĂ©szĂtĂĽnk belĹ‘le), sĂĽtĹ‘papĂrral bĂ©lelt tepsibe tesszĂĽk, Ă©s 20-25 percet pihentetjĂĽk.
- Ezután lekenjĂĽk a felvert tojással, Ă©s 180 °C-ra elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘ben kb. 28-30 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
105