Húsvéti gombás kalács

Húsvétkor a hagyományos édes kalács mellett egyre népszerűbbek a sós húsvéti kalácsok. A sós kalácsok egyik változata a húsvéti gombás kalács. Lássuk is ennek a különleges kalácsnak a receptjét.

Hozzávalók: (2 kalácshoz)

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg teljes kiĹ‘rlĂ©sű bĂşzaliszt 
  • 1 tasak instant Ă©lesztĹ‘ (vagy 1/2 kocka friss Ă©lesztĹ‘ a tejbĹ‘l 1 dl-rel Ă©s egy csipet cukorral felfuttatva) 
  • 2 db tojássárgája 
  • 2,7 dl langyos tej 
  • 1 csapott teáskanál sĂł
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 doboz portobello szárĂ­tott, szeletelt gomba
  • 1 tojás a kenĂ©shez 

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd apránként belecsorgatjuk a meglangyosított tejet.
  2. Hozzáadjuk a sót, majd hozzádolgozzuk a puha, felkockázott vajat.
  3. Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A szárĂ­tott gombát átöblĂ­tjĂĽk, Ă©s 20-30 percre hideg vĂ­zbe áztatjuk. Ezután leszűrjĂĽk, a felesleges vizet alaposan kinyomkodjuk belĹ‘le, Ă©s aprĂłra vágjuk. 
  5.  A megkelt tĂ©sztához hozzágyĂşrjuk, Ă©s hagyjuk mĂ©g egyszer megkelni. 
  6. Az ismĂ©t megkelt tĂ©sztát lisztezett felĂĽleten átgyĂşrjuk, 4 egyenlĹ‘ rĂ©szre osztjuk, Ă©s mindet hosszĂş rudakká sodorjuk.
  7. A tĂ©sztát koszorĂş alakban összefonunk (2 kalácskoszorĂşt kĂ©szĂ­tĂĽnk belĹ‘le), sĂĽtĹ‘papĂ­rral bĂ©lelt tepsibe tesszĂĽk, Ă©s 20-25 percet pihentetjĂĽk.
  8. Ezután lekenjĂĽk a felvert tojással, Ă©s 180 °C-ra elĹ‘melegĂ­tett sĂĽtĹ‘ben kb. 28-30 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk. 

Jó étvágyat kívánunk!

 105