Kakukkfüves gombakrémleves pirított gombával

A mai nap egy igazán finom gombakrémleves kerül az asztalra, melyet friss pirított gombával spékelünk meg. Nagyon ízletes forró leves igazán jól esik egy esős vagy hideg napon. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!
Hozzávalók (4 személyre)

A pirított gombához:

  • 20 dkg gomba
  • 1 evĹ‘kanál olĂ­vaolaj
  • sĂł Ă©s Ĺ‘rölt feketebors
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • fĂ©l dl száraz fehĂ©rbor
  • fĂ©l csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál olĂ­vaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db Ăşjhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg csiperkegomba
  • sĂł Ă©s bors
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1.5 dl száraz fehĂ©rbor
  • 1 dl tejszĂ­n
  • 1 teáskanál friss kakukkfűlevĂ©l
  • fĂ©l csokor petrezselyem

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A pirított gombához a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a petrezselymet apróra vágjuk.
  2. Egy serpenyőt közepes fokozaton felforrósítunk, ha forró, fűszerek nélkül beleszórjuk a gombacikkeket (így nem jön ki a nedvesség a gombából, és szépen pirulni fog), időnként kevergetve 4-6 perc alatt körbepirítjuk.
  3. Ha szép színt kapott, és össze is mentek a gombacikkek, felöntjük olívaolajjal, sózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, és felöntjük fél dl borral. Párat keverünk rajta, borsozzuk, és ha a folyadék elpárolgott, megszórjuk a petrezselyemmel, majd félretesszük.
  4. A leveshez is előkészítjük az alapanyagokat, a gombákat nedves pappírtörlővel megtisztítjuk, a tönkök végét levágjuk, majd nagyjából 4-5 mm-es szeletekre vágjuk, a vöröshagymát és az újhagymát félfőre vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
  5. Egy fazékba öntjük az olívaolajat, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vajat, ha a  vaj felhabzott, jöhetnek a hagymák (a vöröshagyma és az újhagyma), sózzuk, időnként kevergetve pár percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük friss kakukkfűvel, rozmaringgal, és kevergetve dinszteljük 6-8 percig, amíg a gomba összeesik és kiengedi a levét.
  6. Ha megpuhult a gomba, felöntjük a fehérborral, 1-2 perc alatt elpárologtatjuk az alkoholt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a gombákat. Forrás után nagyjából 6-8 percig főzzük, ezután eltávolítjuk a kakukkfűágat, és botmixer vagy turmixgép segítségével krémes állagúra pürésítjük a levesalapot.
  7. A krémlevesalaphoz hozzáadjuk a tejszínt, majd egyet forralunk rajta, hozzákeverjük a pirított gomba felét, a másik felét félretesszük a tálaláshoz. A levest végül fűszerezzük 1 teáskanál friss kakukkfűvel és a petrezselyemmel.
  8. A levest tálaljuk a petrezselymes pirított gombával, szórhatunk rá friss kakukkfüvet, pár csepp olívaolajat, de akár készíthetünk mellé sajtos pirítóst is.

Jó étvágyat kívánunk!

 133