A mai ebédünk előétele egy nagyon finom dél-csehországi zöldfűszeres gombaleves lesz, a kulajda leves. Sűrű, világos szÃnű leves, amelynek az erdei gomba adja jellegzetes, intenzÃv Ãzét és illatát.
Hozzávalók (4 személyre)
- 10 dkg erdei gomba (vargánya, őzlábgomba), szükség esetén csiperkegombával is kipróbálható
- 40 dkg burgonya
- 7 dl húslevesalaplé
- 1 teáskanál kömény
- 4 szem szegfűbors
- 2 db babérlevél
- 1 csokor kapor
- 4 db tojás
- 20 dkg joghurt
- csepp ecet
- só és őrölt feketebors
ElkészÃtési idÅ‘:50 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkészÃtés menete:
- A megtisztÃtott gombát langyos vÃzben áztatjuk 1 órán át. 15 percen keresztül fÅ‘zzük, majd leszűrjük.
- A húslevesalaplét felforraljuk a felkockázott burgonyával, a gombával, a köménnyel, a szegfűborssal, a babérlevéllel, kevés ecettel és a finomra vágott kapor 2/3-ával.
- A tojásokat egyesével merÅ‘kanálba ütjük, és a forrásban levÅ‘ levesbe engedjük. 3 percig fÅ‘zzük, majd lehúzzuk az edényt a tűzrÅ‘l, és a levest 5 percig pihentetjük.Â
- Belekeverjük a joghurtot, és megsózzuk, borsozzuk Ãzlés szerint.
- A levesekre halmozzuk a tojást és a kaprot, és forrón tálaljuk.Â
Jó étvágyat kÃvánunk!