Kulajda leves recept

      kulajda recept

      A mai ebédünk előétele egy nagyon finom dél-csehországi zöldfűszeres gombaleves lesz, a kulajda leves. Sűrű, világos színű leves, amelynek az erdei gomba adja jellegzetes, intenzív ízét és illatát.
      Hozzávalók (4 személyre)

      • 10 dkg erdei gomba (vargánya, Å‘zlábgomba), szükség esetén csiperkegombával is kipróbálható
      • 40 dkg burgonya
      • 7 dl húslevesalaplé
      • 1 teáskanál kömény
      • 4 szem szegfűbors
      • 2 db babérlevél
      • 1 csokor kapor
      • 4 db tojás
      • 20 dkg joghurt
      • csepp ecet
      • só és Å‘rölt feketebors

      Elkészítési idő:50 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A megtisztított gombát langyos vízben áztatjuk 1 órán át. 15 percen keresztül főzzük, majd leszűrjük.
      2. A húslevesalaplét felforraljuk a felkockázott burgonyával, a gombával, a köménnyel, a szegfűborssal, a babérlevéllel, kevés ecettel és a finomra vágott kapor 2/3-ával.
      3. A tojásokat egyesével merÅ‘kanálba ütjük, és a forrásban levÅ‘ levesbe engedjük. 3 percig fÅ‘zzük, majd lehúzzuk az edényt a tűzrÅ‘l, és a levest 5 percig pihentetjük.Â
      4. Belekeverjük a joghurtot, és megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
      5. A levesekre halmozzuk a tojást és a kaprot, és forrón tálaljuk.Â

      Jó étvágyat kívánunk!

      Loading

      blank