Kulajda leves recept

A mai ebédünk előétele egy nagyon finom dél-csehországi zöldfűszeres gombaleves lesz, a kulajda leves. Sűrű, világos színű leves, amelynek az erdei gomba adja jellegzetes, intenzív ízét és illatát.
Hozzávalók (4 személyre)

  • 10 dkg erdei gomba (vargánya, Ĺ‘zlábgomba), szĂĽksĂ©g esetĂ©n csiperkegombával is kiprĂłbálhatĂł
  • 40 dkg burgonya
  • 7 dl hĂşslevesalaplĂ©
  • 1 teáskanál kömĂ©ny
  • 4 szem szegfűbors
  • 2 db babĂ©rlevĂ©l
  • 1 csokor kapor
  • 4 db tojás
  • 20 dkg joghurt
  • csepp ecet
  • sĂł Ă©s Ĺ‘rölt feketebors

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. A megtisztított gombát langyos vízben áztatjuk 1 órán át. 15 percen keresztül főzzük, majd leszűrjük.
  2. A húslevesalaplét felforraljuk a felkockázott burgonyával, a gombával, a köménnyel, a szegfűborssal, a babérlevéllel, kevés ecettel és a finomra vágott kapor 2/3-ával.
  3. A tojásokat egyesével merőkanálba ütjük, és a forrásban levő levesbe engedjük. 3 percig főzzük, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, és a levest 5 percig pihentetjük. 
  4. Belekeverjük a joghurtot, és megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. A levesekre halmozzuk a tojást és a kaprot, és forrón tálaljuk. 

Jó étvágyat kívánunk!

 686