Gombás káposzta recept

A savanyú káposzta nagyon egészséges, alacsony a kalóriatartalma, rengeteg rostot tartalmaz. A magyar konyha általában húsban gazdag, de Zalában és a Jászságban a káposzta kedvelt alapanyag böjti időszakban, amikor viszont csak gombával variált változatát készítjük el. Lássuk is a gombás káposzta receptjét!
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kg savanyĂş káposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1 evĹ‘kanál pirospaprika
  • 3 evĹ‘kanál sűrĂ­tett paradicsom
  • 2 babĂ©rlevĂ©l
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evĹ‘kanál olaj
  • sĂł, Ĺ‘rölt bors

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Előkészületként a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A káposztát átöblítjük, kinyomkodjuk, és nagyjából összevágjuk. 
  2. A gomba szárvégeit levágjuk, és a gombafejeket folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, majd felszeleteljük.
  3. Egy lábasban az olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a gombát, pár percet pirítjuk, majd a tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával.
  4. Hozzáadjuk az előkészített savanyú káposztát, óvatosan összeforgatjuk, és viszatesszük a tűzre.
  5. A sűrített paradicsomot elkeverjük 1,5 dl vízzel, majd a gombás káposztához adjuk és hozzáadjuk a cukrot.
  6. Hozzátesszük a babérlevelet, borsot őrölünk hozzá, ha szükséges, sózzuk. Nem igényel sok sót.
  7. Kb. 20-25 percig pároljuk ételünket fedő alatt, amíg készre nem fő.
  8. Melegen friss kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat kívánunk

 357