Gombás káposzta recept
A savanyú káposzta nagyon egészséges, alacsony a kalóriatartalma, rengeteg rostot tartalmaz. A magyar konyha általában húsban gazdag, de Zalában és a Jászságban a káposzta kedvelt alapanyag böjti időszakban, amikor viszont csak gombával variált változatát készítjük el. Lássuk is a gombás káposzta receptjét!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy fej hagyma
- 25 dkg gomba
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- só, őrölt bors
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Előkészületként a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A káposztát átöblítjük, kinyomkodjuk, és nagyjából összevágjuk.
- A gomba szárvégeit levágjuk, és a gombafejeket folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, majd felszeleteljük.
- Egy lábasban az olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a gombát, pár percet pirítjuk, majd a tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával.
- Hozzáadjuk az előkészített savanyú káposztát, óvatosan összeforgatjuk, és viszatesszük a tűzre.
- A sűrített paradicsomot elkeverjük 1,5 dl vízzel, majd a gombás káposztához adjuk és hozzáadjuk a cukrot.
- Hozzátesszük a babérlevelet, borsot őrölünk hozzá, ha szükséges, sózzuk. Nem igényel sok sót.
- Kb. 20-25 percig pároljuk ételünket fedő alatt, amíg készre nem fő.
- Melegen friss kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk
74