Karácsonyi gombaleves kolbásszal

A megszokott karácsonyi levesek helyett egy különleges és laktató levesre vágyunk, akkor ajánljuk a kolbász hozzáadásával készült ünnepi gombalevest. Íme a receptet 4 személyre.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 15 dkg kolbász
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evĹ‘kanál fűszerpaprika
  • 1 evĹ‘kanál barnacukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evĹ‘kanál lestyán
  • 7 dl vĂ­z
  • 1 teáskanál Ĺ‘rölt fűszerkömĂ©ny
  • 1 teáskanál bors
  • sĂł Ă­zlĂ©s szerint
  • 1 evĹ‘kanál Ă©tolaj

Habaráshoz:

  • 100 g tejföl
  • 10 g finomliszt

Csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg finomliszt
  • sĂł Ă­zlĂ©s szerint

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Tojás, liszt és só összekeverésével előkészítjük a csipetkéket. Annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
  2. Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
  3. Beletesszük a megtisztított és ízlés szerint feldarabolt gombákat. Pirítsuk őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerpaprika, só, bors, lestyán a megadott mennyiségben. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a 7 dl vizet.
  4. Főzzük össze őket pár percig, majd egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a kész csipetkét. 
  5. Ha megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást.
  6. Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről.

Jó étvágyat kívánunk!

 422