
A megszokott karácsonyi levesek helyett egy különleges és laktató levesre vágyunk, akkor ajánljuk a kolbász hozzáadásával készült ünnepi gombalevest. Íme a receptet 4 személyre.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 15 dkg kolbász
- 25 dkg gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál lestyán
- 7 dl víz
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál bors
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál étolaj
Habaráshoz:
- 100 g tejföl
- 10 g finomliszt
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 5 dkg finomliszt
- só ízlés szerint
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Tojás, liszt és só összekeverésével előkészítjük a csipetkéket. Annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
- Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
- Beletesszük a megtisztított és ízlés szerint feldarabolt gombákat. Pirítsuk őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerpaprika, só, bors, lestyán a megadott mennyiségben. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a 7 dl vizet.
- Főzzük össze őket pár percig, majd egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a kész csipetkét.
- Ha megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást.
- Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről.
Jó étvágyat kívánunk!