Karácsonyi gombaleves kolbásszal
A megszokott karácsonyi levesek helyett egy különleges és laktató levesre vágyunk, akkor ajánljuk a kolbász hozzáadásával készült ünnepi gombalevest. Íme a receptet 4 személyre.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 15 dkg kolbász
- 25 dkg gomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál lestyán
- 7 dl vĂz
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál bors
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
- 1 evőkanál étolaj
Habaráshoz:
- 100 g tejföl
- 10 g finomliszt
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 5 dkg finomliszt
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 60 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- Tojás, liszt Ă©s sĂł összekeverĂ©sĂ©vel elĹ‘kĂ©szĂtjĂĽk a csipetkĂ©ket. Annyi lisztet keverjĂĽnk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit mĂ©g ragacsos tĂ©sztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedĂ©n bele tudunk darabolni a levesbe.
- Karikázzuk fel a kolbászt, Ă©s kevĂ©s olajon kezdjĂĽk el sĂĽtni egy fazĂ©k aljában. Ha kicsit összesĂĽltek a karikák, dobjuk hozzá az aprĂłra vágott hagymát. PirĂtsuk ĂĽvegesre.
- BeletesszĂĽk a megtisztĂtott Ă©s ĂzlĂ©s szerint feldarabolt gombákat. PirĂtsuk Ĺ‘ket addig, mĂg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerpaprika, sĂł, bors, lestyán a megadott mennyisĂ©gben. JĂłl összekeverjĂĽk Ă©s hozzáadjuk a 7 dl vizet.
- FĹ‘zzĂĽk össze Ĺ‘ket pár percig, majd egy teáskanál segĂtsĂ©gĂ©vel szaggassuk bele a kĂ©sz csipetkĂ©t.Â
- Ha megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást.
- Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
422